ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι καλύτερες διευθύνσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αφρόψαρο: Δημιουργικό μενού για τους λάτρεις της ψαροφαγίας σε μοντέρνο περιβάλλον και με ανοιχτή κουζίνα, για να βλέπετε την προετοιμασία. Εκτός από τα ψητά ψάρια, δοκιμάστε τα κριθαρότι και τις μακαρονάδες θαλασσινών, την ταραμοσαλάτα, το γαριδάκι Κύμης, τη σφυρίδα φρικασέ και το σασίμι τσιπούρας με σταμναγκάθι. ||Μαρίνου Αντύπα 62-66, Ηράκλειο, τηλ. 210-2723000


Ανοιχτή κουζίνα στο Αφρόψαρο, για να βλέπετε τις μακαρονάδες θαλασσινών και τα υπόλοιπα πιάτα να φτιάχνονται τη στιγμή που τα παραγγέλνετε. (Φωτογραφία: SigmaPi/Στέφανος Πετριανίδης)

Άργουρα: Η βελούδινη ψαρόσουπα είναι το καλωσόρισμα, ενώ για τη συνέχεια θα διαλέξετε από μια πλούσια ποικιλία πιάτων με βάση τα θαλασσινά, που σκαρφίζεται ο ιδιοκτήτης και σεφ Νίκος Μιχαήλ. Τολμήστε το χέλι, τους πετροσωλήνες και άλλα μαγειρεμένα ή απλώς μαριναρισμένα ψάρια και θαλασσινά. Ανάλογα με την ημέρα και τις προμήθειες, σερβίρουν και παέγια με θαλασσινά, καρπάτσιο λαβράκι, σεβίτσε μαγιάτικου και άλλα.
||Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, Καλλιθέα, τηλ. 217-7173200

Παπαϊωάννου: Κλασικό ψαροεστιατόριο πάνω στη θάλασσα, με θέα το Μικρολίμανο. Ό,τι παραγγείλετε θα είναι ολόφρεσκο, αφού οι ιδιοκτήτες συνεργάζονται με καΐκια και ψαράδες που αλιεύουν μόνο γι’ αυτούς. Γυαλιστερές, μύδια, χταπόδι και μεγάλα και μικρά ψάρια για σχάρα ή τηγάνι. Δοκιμάστε τις γαρίδες σεβίτσε, το καπνιστό χέλι και την ταραμοσαλάτα.
||Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, τηλ. 210-4225059

Τραβόλτα: Εξαιρετική και χορταστική ψαρόσουπα και δεκάδες «ψαγμένοι» μεζέδες με βάση τα θαλασσινά και το φρέσκο ψάρι. Τα δύο αδέρφια Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, από το επιτυχημένο κρεατοφαγικό στέκι Base Grill, συνεργάζονται με ψαράδες από τη Χαλκίδα, την Κάλυμνο και αλλού για να δημιουργήσουν μοναδικές γεύσεις με βάση το ψάρι. Δοκιμάστε το ταρτάρ μπαρμπούνι, τη φάβα με καπνιστό χέλι και μπέικον, το σπετζοφάι με σουπιά και την τσιπούρα φρικασέ.
||Αγίου Παύλου 33 & Αρκαδίας, Περιστέρι, τηλ. 210-5719222

Ψάριστον: Θαλασσινός και καθόλου επιτηδευμένος ο χώρος που δημιούργησε ο Βασίλης Ακρίβος στο Νέο Ηράκλειο. Ξεκινήστε με ολόφρεσκα ωμά όστρακα, όπως γυαλιστερές και φούσκες, και μη χάσετε τα καπνιστά μύδια, την καβουροσαλάτα, το γαριδάκι ανεμότρατας, το χταπόδι μπουγιουρντί, τα νουντλς με χέλι και το συμιακό γαριδάκι με τζίντζερ. Ψάρια μικρά και μεγάλα ψήνονται στη σχάρα ή στο τηγάνι σε σχετικά προσιτές τιμές.
||Καλαβρύτων 16, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210-2850746

Κόλλιας: Εδώ θα ευχαριστηθείτε μεγάλα ψάρια, ψημένα σε κρούστα αλατιού, ψαρόσουπα και θαλασσινούς μεζέδες. Θα διαλέξετε οι ίδιοι τα ψάρια και το ίδιο θα κάνετε με τα ορεκτικά. Δοκιμάστε τη λακέρδα από τη Μυτιλήνη, την ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο και τις γαρίδες στον φούρνο.
||Λ. Συγγρού & Δημοσθένους 303, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-9408620

Θαλασσινός: Από Λήμνο, Μυτιλήνη και Μάνη προμηθεύονται οι ιδιοκτήτες τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά τους. Μαεστρία στο ψήσιμο και ελαφρύ τηγάνι, πολλοί ψαρομεζέδες, σταθερή και διαχρονική ποιότητα. Δοκιμάστε το χταπόδι με μέλι, το ψητό καλαμάρι σε σάλτσα πέστο και τη σαλάτα λάχανο με καπνιστή πέστροφα. ||Λυσικράτους 32 & Ηρακλέους, Καλλιθέα, τηλ. 210-9404518

Γιάννης: Χόρτα, πατάτες τηγανητές, φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Η κλασική ταβέρνα του Γιάννη στο Χατζηκυριάκειο ανταποκρίνεται πάντα στις προσδοκίες που έχεις από μια παραδοσιακή ψαροταβέρνα. Σπεσιαλιτέ το συμιακό γαριδάκι, το ψητό χταπόδι και οι κουτσομούρες στο τηγάνι.
||Λ. Χατζηκυριακού 107, Πειραιάς, τηλ. 210-4180160


Το Βαρούλκο, ο ναός της ψαροφαγίας στο Μικρολίμανο. (Φωτογραφία: © ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ)

Βαρούλκο: Διά χειρός Λευτέρη Λαζάρου, του σεφ που γνωρίζει όπως κανείς άλλος τα ψάρια και τα θαλασσινά των ελληνικών θαλασσών, είναι τα πιάτα που θα γευτείτε στο Μικρολίμανο. Μαζί με τον Γιάννη Παρίκο έχουν σχεδιάσει ένα συναρπαστικό μενού: ψαρόσουπα με ζωμό από πετρόψαρα, μαριναρισμένο λαβράκι με σταμναγκάθι, ψητή σουπιά με καραμελωμένη φακή και σάλτσα πορτοκάλι, πεσκανδρίτσα αχνιστή με κρεμμύδια, σέλινο, πιπεριά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και, φυσικά, ψάρια ημέρας στα κάρβουνα.
||Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, τηλ. 210-5228400

Ψιψίνα: Αρωματικό και γευστικό το λαβράκι φρικασέ με μπόλικα μυρωδικά, φρέσκες γυαλιστερές και αχινός με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καραβίδες ψητές από τη Χαλκίδα και χταπόδι από τη Μυτιλήνη είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που σερβίρουν στην ψαροταβέρνα του Παλαιού Φαλήρου. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και η εξυπηρέτηση πολύ καλή.
||Συνταγματάρχη Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-9819072



Και δύο προτάσεις στα πέριξ

Η Καθαρά Δευτέρα δίνει ευκαιρία για κοντινές αποδράσεις έως το Σούνιο ή την Αρτέμιδα. Στα Λεγρενά, λίγο πριν από το Σούνιο, η ταβέρνα «Θεόδωρος & Ελένη» φημίζεται για τα ψωμωμένα και νόστιμα μύδια, το μαλακό χταπόδι και τα φρέσκα ψαράκια.
||Λεωφόρος Λεγρενών, τηλ. 22920-51936

Στην Αρτέμιδα, τα γαλάζια τραπεζάκια του «Ξυπόλητου» φτάνουν έως δίπλα στη θάλασσα – αν ο καιρός είναι καλός, καθίστε έξω. Γραφικό ταβερνάκι που μετράει περίπου 60 χρόνια ζωής. Το ψωμί θα σας το φέρουν ψημένο με λάδι και ρίγανη, ο γαύρος μαρινάρεται και αρταίνεται με μπούκοβο και τα ψάρια είναι φρέσκα από ψαρόβαρκες που συνεργάζονται με την ταβέρνα. Μη χάσετε το τηγανητό μπαρμπούνι.
||Γεωργίου Παπανδρέου 1 (Λεωφόρος 25ης Μαρτίου και Ρόδου), Αρτέμιδα, τηλ. 22940-28342
 

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μούργα: Ο σεφ Γιάννης Λουκάκος προτείνει ένα μενού με ασυνήθιστα πιάτα, στα οποία πρωταγωνιστούν τα ψάρια και τα θαλασσινά. Τα φρέσκα της ημέρας μετατρέπονται σε δημιουργικά πιάτα, όπως ντολμαδάκια με πλιγούρι και μπακαλιάρο, μύδια με κριθαράκι, χταπόδι με οσπριάδα και πολλά ακόμα. Θα βρείτε όμως μεγάλα ή πιο μικρά στο τηγάνι και στη σχάρα. Το μενού αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με τις ψαριές και τα φρέσκα προϊόντα που βρίσκουν διαθέσιμα στην αγορά. 
||Χριστοπούλου 12, κέντρο, τηλ. 2310-268826


Εμπνευσμένα πιάτα, κυρίως με ψάρι, θαλασσινά και όσπρια σερβίρουν στη Μούργα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. (Φωτογραφία: Jessica Morfis)

Τα μπακαλιαράκια του Άριστου: Στο ιστορικό μαγαζί, που λειτουργεί από το 1940 απέναντι από το λιμάνι, στα Λαδάδικα, τρώνε μπακαλιάρο οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς. Τηγανητός μπακαλιάρος στη λαδόκολλα, πατάτα τηγανητή και χειροποίητη σκορδαλιά πρέπει να είναι οπωσδήποτε στην παραγγελία σας. Δοκιμάστε ακόμα γαρίδα και χταπόδι στη σχάρα, καλαμάρι τηγανητό, αλλά και μικρά ψαράκια.
||Κατούνη 3 & Φασιανού 2, Λαδάδικα, τηλ. 2310-548668. Δύο ακόμα καταστήματά του λειτουργούν στην πόλη, ένα στα Λαδάδικα, Κουντουριώτου 6, και ένα στον Εύοσμο, Καραολή και Δημητρίου 223


Η ταραμοσαλάτα θέλει τέχνη, γνώση των υλικών και την ιδανική ισορροπία. Οι ταβέρνες που προτείνουμε φτιάχνουν όλες τη δική τους ταραμοσαλάτα. (Φωτογραφία: ΓιώργοΣ Δρακόπουλος)

Μαύρη Θάλασσα: Μία από τις καλύτερες ταραμοσαλάτες της πόλης φτιάχνεται σε αυτό το ιστορικό ψαροεστιατόριο στην Καλαμαριά, του οποίου η ιστορία ξεκινά από τη δεκαετία του 1920. Δοκιμάστε ολόφρεσκα ψάρια, αριστοτεχνικά ψημένα, μύδια μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, ταρτάρ, συνήθως με λαβράκι ή μπαρμπούνι, αλλά και οστρακοειδή. Διαθέτει μεγάλη λίστα κρασιών για να συνοδεύσετε το φαγητό και πολλές επιλογές σε ούζα και τσίπουρα.
||Νικολάου Πλαστήρα 3, Καλαμαριά, τηλ. 2310-932542


Και ταρτάρ σερβίρει η Μαύρη Θάλασσα στην Καλαμαριά. ( Φωτογραφία: Jessica Morfis)

Τα Νησιά: Στο καλωσόρισμα θα σας σερβίρουν ελιές που φτιάχνουν οι ίδιοι, ταραμοσαλάτα και καρπάτσιο ψαριού. Στα 36 χρόνια που λειτουργεί το εστιατόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το έχουν επισκεφθεί διασημότητες και επίσημοι που συρρέουν εδώ για την ψαρόσουπα, τα φρέσκα ψαρικά, αλλά και την πεντανόστιμη λακέρδα, τον αχνιστό βακαλάο με χόρτα και τον μαρινάτο γαύρο.
||Προξένου Κορομηλά 13, κέντρο, τηλ. 2310-285991

Grada Nuevo:  Στο κομψό και μοντέρνο περιβάλλον του εστιατορίου, που βρίσκεται σε πεζόδρομο δίπλα στην πλατεία Ελευθερίας, θα γευτείτε ένα δημιουργικό μενού με βάση τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά: καπνιστό χέλι με μους παντζαριού και σάλτσα εσπεριδοειδών, μυλοκόπι φιλέτο με αχνιστά λαχανικά, φιλέτο σφυρίδας με πουρέ λαχανικών και πικάντικη κρέμα ντομάτας και μελωμένο κριθαρότο με φρέσκες καραβίδες. Διαθέτει επίσης μεγάλη λίστα κρασιών.
||Καλαποθάκη 14, κέντρο, τηλ. 2310-271074

Το Τάρτι: Μικρό μεζεδοπωλείο στο κέντρο της πόλης που σερβίρει αξιόλογους θαλασσινούς μεζέδες. Η καταγωγή των ιδιοκτητών από τη Μυτιλήνη (Τάρτι ονομάζεται μια παραλία του νησιού) είναι ο λόγος που εδώ θα βρείτε πολλά προϊόντα από το νησί, όπως λαδοτύρι, γραβιέρα και πολλά παστά που συνηθίζουν οι Μυτιληνιοί. Δοκιμάστε σαρδέλα και χταπόδι στη σχάρα, κουτσομουράκια και μπακαλιάρο στο τηγάνι και πολλά από τα χειροποίητα ορεκτικά.
||Ιωάννη Δέλλιου 9, Σιντριβάνι, τηλ. 6998-433334

Το Μετέωρο Βήμα της Γαρίδας: Στα μικρά σοκάκια της σκεπασμένης στοάς απλώνονται τα τραπέζια του μεζεδοπωλείου. Τηγανητά σε καθαρό λάδι, θαλασσινά κυρίως και μικρά ψαράκια, με συνοδεία πατατοσαλάτας, φάβας και χόρτων. Απλά πιάτα με φρέσκα υλικά σε προσιτές τιμές, σε έναν χώρο που συχνά διοργανώνει ρεμπέτικες και λαϊκές βραδιές με ζωντανή μουσική.
||Βασιλέως Ηρακλείου 33, Στοά Μοδιάνο, τηλ. 2310-279867

7 θάλασσες: Μεγάλος χώρος με τραπεζάκια και έξω στον πεζόδρομο. Εδώ θα απολαύσετε μεγάλα και μικρά ψάρια, άριστα ψημένα, φρέσκα όστρακα και θαλασσινά σε ευφάνταστους συνδυασμούς, όπως οι γευστικότατες γαρίδες με κάρι. Μεγάλη επιλογή σε κρασιά και αποστάγματα.
||Καλαποθάκη 8-10, κέντρο, τηλ. 2310-233173

Λόλα: Γαλέος σαγανάκι, αχνιστές ουρές πεσκανδρίτσας, φρέσκο καλαμάρι με σος βασιλικού, γάμπαρη τηγανητή, κριθαρότο με γαρίδες και πέστο βασιλικού σβησμένο με μπίρα, ψαράκια στο τηγάνι ή στη σχάρα. Ό,τι και να παραγγείλετε θα είναι φρέσκο και καλοφτιαγμένο. Τη φάβα τη φτιάχνουν οι ίδιοι, όπως και τα περισσότερα ορεκτικά. Ο μικρός φωτεινός χώρος γεμίζει εύκολα, γι’ αυτό φροντίστε εγκαίρως για τραπέζι.
||Αγαπηνού 10, Καμάρα, τηλ. 2310-276201

Λουτρός: Μέσα στην αγορά Μπεζεστένι, η ταβέρνα φημίζεται για τα θαλασσινά της. Παραγγείλτε σουπιές κρασάτες, γαρίδες σαγανάκι, μυδοπίλαφο, κουτσομουράκια τηγανητά και άλλους ψαρομεζέδες.
||Μιλτιάδη Κουντουρά 5-7, κέντρο, τηλ. 2310-228895

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ