Λιβύη: Eνας νεκρός και δεκάδες τραυματίες από έκρηξη σε τέμενος

Λιβύη: Eνας νεκρός και δεκάδες τραυματίες από έκρηξη σε τέμενος

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον 37 τραυματίστηκαν σήμερα από διπλή βομβιστική επίθεση μέσα σε τέμενος στην πόλη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, ανέφεραν ιατρικές πηγές.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής σε ένα μικρό τέμενος που βρίσκεται στη συνοικία Ματζούρι, δήλωσαν κάτοικοι. Οι μηχανισμοί φαίνεται να πυροδοτήθηκαν από απόσταση με κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή.

Πριν από δύο εβδομάδες, περίπου 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε άλλο τέμενος στη Βεγγάζη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης τελεί υπό τον έλεγχο του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), του οποίου ηγείται ο διοικητής Χαλίφα Χάφταρ. Ο LNA μαχόταν εναντίον ισλαμιστών, περιλαμβανομένων ορισμένων που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος και την αλ Κάιντα, καθώς και με άλλους έως τα τέλη του 2017 στη μεσογειακή πόλη λιμάνι.

Ο Χάφταρ, που είναι πιθανό να είναι υποψήφιος στις εκλογές που θα διεξαχθούν έως τα τέλη του 2018, οικοδόμησε τη φήμη του με την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Βεγγάζη και στις γύρω περιοχές, υποσχόμενος να σταματήσει την αναρχία που επικρατούσε εκεί μετά την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση που τερμάτισε τη μακρά διακυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι πριν από σχεδόν επτά χρόνια.

Ο Χάφταρ ξεκίνησε τη στρατιωτική εκστρατεία του στη Βεγγάζη τον Μάιο του 2014 απαντώντας σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων και δολοφονιών, η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε σε ισλαμιστές μαχητές.

Τους προηγούμενους μήνες σημειώθηκαν περιστασιακές μικρότερης κλίμακας βομβιστικές επιθέσεις προφανώς με στόχο συμμάχους ή υποστηρικτές του LNA.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή