Απειλές εκτοξεύει κατά της Ελλάδας ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ

Απειλές εκτοξεύει κατά της Ελλάδας ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν και ταυτοχρόνως να ελέγχουμε το Αιγαίο», δηλώνει ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, εκφράζοντας ουσιαστικά τη θεωρία των «2,5 πολέμων» που μπορεί να διεξαγάγει εκ παραλλήλου η Τουρκία, μια ιδέα διαδεδομένη στους στρατιωτικούς κύκλους της γείτονος. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Τουρκίας, ο κ. Ακάρ δήλωσε πως «είμαστε αποφασισμένοι για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας, που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, σε όλες τις θάλασσές μας». 

Η θεωρία των «2,5 πολέμων» αντανακλάται στην τελευταία «Ναυτική Στρατηγική» που συνετάχθη από τον τέως αρχηγό του τουρκικού ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η οποία είναι απολύτως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση Ερντογάν, ο κ. Ακάρ πραγματοποίησε επίσκεψη σε μονάδες του Αιγαίου και εν συνεχεία στη Σμύρνη για να ενημερωθεί από επιτελείς. Εκεί, ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε στην ισχύ αλλά και στην υψηλή τεχνολογία του τουρκικού στρατού, λέγοντας πως «δεν ελέγχουμε μονάχα τα Ιμια, αλλά ολόκληρο το Αιγαίο».

Η ρητορική Ακάρ ανησυχεί την Αθήνα, η οποία παρατηρεί τις εξελίξεις στο Αιγαίο, αλλά και –εξ αποστάσεως– όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Hδη, χθες, μετά τη μετακίνηση του γεωτρύπανου «Saipem 12000» της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI/TOTAL, από το οικόπεδο 6 προς το 3, οι Τούρκοι αντέδρασαν άμεσα. Κατ’ αρχάς εξέδωσαν NAVTEX (196/18) για ναυτικά γυμνάσια, κοντά στο σημείο «Σουπιά» όπου το γεωτρύπανο αναμένεται να προχωρήσει στις επόμενες έρευνες. Το «Saipem» έπλευσε όλη αυτή την απόσταση, συνοδεία της φρεγάτας «Bodrum» και στο οικόπεδο 3 έχουν καταπλεύσει από χθες ακόμη μία τουρκική φρεγάτα και ένα υποβρύχιο. Προφανώς, η κινητικότητα αυτή είναι σε γνώση και άλλων δυνάμεων, κάτι που εξηγείται από την παρουσία εκεί δύο γαλλικών πολεμικών πλοίων, ενός αντιτορπιλικού και ενός ναρκαλιευτικού.

Η Λευκωσία έχει ειδοποιήσει ατύπως την Αθήνα για την τουρκική κινητικότητα. Το επόμενο στάδιο για την Aγκυρα, ως προς την Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι η αποστολή του γεωτρύπανου «Deep Sea Metro 2», το οποίο προς το παρόν παραμένει ελλιμενισμένο στην Κωνσταντινούπολη. Συνεχίζονται, πάντως, οι έρευνες του «Μπαρμπαρός» στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα. Πολλές φορές, μάλιστα, εκτείνονται νοτιότερα, προς την κυπριακή ΑΟΖ και δυτικότερα, προς το Καστελλόριζο.

Ως προς το Αιγαίο, η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία την αυξημένη τουρκική κινητικότητα στα Iμια, όπου υπάρχει σχεδόν σε καθημερινή βάση παρουσία πλοίων, κυρίως της τουρκικής ακτοφυλακής. Οι κυβερνήτες των πολεμικών έχουν λάβει εντολές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους χειρισμούς τους, δίχως, βέβαια, να υποχωρήσουν από τις ελληνικές θέσεις, όπως φάνηκε και από το επεισόδιο της 17ης Ιανουαρίου ανάμεσα στην κανονιοφόρο «Νικηφόρος» και σε τουρκική ακταιωρό. Οι τουρκικές κινήσεις υπαγορεύονται και από μιας μορφής νευρικότητα. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία, τουρκική φρεγάτα ανέλαβε την αποστολή να πλέει μόνιμα στην περιοχή μεταξύ Ικαρίας και Αστυπάλαιας, σε διεθνή ύδατα.

Από την πλευρά τής Ελλάδας ήδη έχουν αναπτυχθεί τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) στο Αιγαίο για εκπαίδευση, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα αναπτυχθούν και οι φρεγάτες στα ανατολικά, στο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα (ανατολική Μεσόγειος).

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα στην Aγκυρα θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία (11-12/2) και συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Η επίσκεψη του κ. Ζάεφ πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του κ. Γιλντιρίμ, σε μια περίοδο κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ για την ονοματολογική διαφορά έχουν εντατικοποιηθεί. Χθες, διεξήχθη στα Σκόπια και ο 7ος γύρος συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή