ΚΟΣΜΟΣ

Λιώνει ο πάγος στην κορεατική χερσόνησο

REUTERS, A.P.

Με ενιαία ομάδα και κοινή σημαία παρήλασαν τα δύο κορεατικά κράτη στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στην Πγιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας. Το προεδρικό ζεύγος της Νότιας Κορέας (αριστερά κάτω), ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς (κέντρο κάτω), ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ (κέντρο πάνω), ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε (δεξιά πάνω), ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ναμ και η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Κιμ Γιο Γιονγκ (αριστερά πάνω) συγκροτούν μια ασυνήθιστη συντροφιά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Επειτα από μια περίοδο απειλητικής κλιμάκωσης των εντάσεων στη διχοτομημένη κορεατική χερσόνησο, η χθεσινή τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στην Πγιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, προσέφερε θεαματικές ενδείξεις προσέγγισης.

Στο πιο συγκινητικό στιγμιότυπο της τελετής, οι αθλητές των δύο κορεατικών κρατών μπήκαν στο στάδιο σε ενιαία ομάδα και παρήλασαν, επευφημούμενοι, κάτω από μία σημαία, τη «σημαία της ενοποίησης».

Στις εξέδρες των επισήμων, ο 90χρονος πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ναμ και η αδελφή τού Κιμ Γιονγκ Ουν, πραγματικού ηγέτη της χώρας, βρίσκονταν ακριβώς πίσω από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν. Η 30χρονη Κιμ Γιο Γιονγκ, πιθανότατα η ισχυρότερη γυναίκα της Βόρειας Κορέας, αντήλλαξε θερμή χειραψία, χαμόγελα και κάποιες κουβέντες με τον οικοδεσπότη της, προτού πάρει τη θέση της στην εξέδρα των επισήμων. Μπροστά της βρίσκονταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, εκπρόσωποι δύο χωρών που διατηρούν την ιστορική αντιπαλότητά τους με το κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Η αντιπροσώπευση της Βόρειας Κορέας σε τόσο υψηλό επίπεδο δεν είχε προηγούμενο στα χρόνια που ακολούθησαν τον κορεατικό εμφύλιο και τη διχοτόμηση της χερσονήσου. Για πρώτη φορά, ο πρόεδρος του κράτους επισκέπτεται τη Νότια Κορέα, γεγονός που έχει την αυτονόητη πολιτική σημασία του, παρά το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες του προέδρου είναι μάλλον συμβολικές. Επίσης, για πρώτη φορά, ένα μέλος της δυναστείας Κιμ που κυβερνά τη χώρα από την ίδρυσή της επισκέπτεται τον Νότο.

Προκειμένου να αποφύγει μια συνάντηση με τους εκπροσώπους της Βόρειας Κορέας, ο Μάικ Πενς παρέστη μόνο για πέντε λεπτά στην επίσημη δεξίωση για την τελετή έναρξης και έφυγε χωρίς να παρακαθήσει στο δείπνο. Προηγουμένως, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε παρευρεθεί σε τελετή προς τιμήν των 46 ναυτών της Νότιας Κορέας που σκοτώθηκαν το 2010, όταν το πλοίο τους βυθίστηκε – περιστατικό, για το οποίο η Σεούλ είχε κατηγορήσει την Πιονγιάνγκ.

Την παραμονή της τελετής έναρξης, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγιάνγκ με αφορμή την επέτειο συγκρότησης του στρατού της. Το γεγονός χαρακτηρίστηκε επίδειξη δύναμης από αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οπως σημείωναν όμως οι Financial Times, η παρέλαση ήταν εμφανώς υποβαθμισμένη, σε σχέση με ό,τι μας έχει συνηθίσει η Πιονγιάνγκ και δεν μεταδόθηκε καν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ