Τουρκικό WhatsApp για… καλύτερη παρακολούθηση

Τουρκικό WhatsApp για… καλύτερη παρακολούθηση

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η Τουρκία εγκαινίασε μια τοπική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, ανταγωνιστική στο δημοφιλές WhatsApp, σε μια ενέργεια που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους επικριτές της Αγκυρας, με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να επιτείνει την παρακολούθηση «υπόπτων» και να ενισχύσει την εκστρατεία κατά αντιφρονούντων που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες. Η εφαρμογή λέγεται PttMessenger, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση των εθνικών ταχυδρομείων (PTT), και αναμένεται να είναι διαθέσιμη για το κοινό σε έξι μήνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγκ δεσμεύτηκε ότι θα είναι ένα σύστημα ασφαλέστερο από το WhatsApp, «καθώς τα στοιχεία δεν θα αποθηκεύονται», όπως χαρακτηριστικά είπε. Οι επικριτές της κυβέρνησης αμφισβητούν τον ισχυρισμό και εκφράζουν φόβους ότι θα δώσει στις Αρχές μεγαλύτερα περιθώρια παρακολούθησης των αντιπολιτευτικών φωνών στο πλαίσιο των ευρύτερων διωγμών που εξαπέλυσαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

«Μια εφαρμογή, σχεδιασμένη με κυβερνητική υποστήριξη και δη στην Τουρκία, όπου υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, θα πρέπει να κάνει τους χρήστες να το σκεφτούν όχι τρεις αλλά πέντε φορές αν είναι σοφό να τη χρησιμοποιήσουν», σχολίασε ο Γιαμάν Ακμπεντίζ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Μπιλτζί. Κατά τη γνώμη του, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το PttMessenger θα είναι ασφαλέστερο από το WhatsApp.

Τα τουρκικά ταχυδρομεία απέφυγαν να σχολιάσουν τις αιτιάσεις των επικριτών της πρωτοβουλίας. «Στόχος είναι να καταγράφουν σε ποιον μιλάει κάθε πολίτης και τι λέει», ανέφερε ο βουλευτής του φιλοκουρδικού HDP, Φιλίς Κερεστετσίογλου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή