«Ναι» στη επιτροπή αλλά χωρίς κουκούλες, λέει ο κ. Μητσοτάκης

«Ναι» στη επιτροπή αλλά χωρίς κουκούλες, λέει ο κ. Μητσοτάκης

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis λέει η Ν.Δ., εμμένοντας στην αρχική της στάση να βγουν «όλα στο φως» και μάλιστα ταχύτατα, καθώς είναι σαφές ότι ο φάκελος της υπόθεσης θα αναπεμφθεί στη Δικαιοσύνη και το μόνο που πετυχαίνει η συζήτηση για την υπόθεση είναι να αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα. Η Πειραιώς, μάλιστα, φαίνεται ότι θα υπερψηφίσει τη σχετική πρόταση στη Βουλή, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς που συνδέονταν με το κατηγορητήριο.

«Η Ν.Δ. είπε από την αρχή “όλα στο φως”. Και εννοείται ότι λέει “ναι” και στην προανακριτική επιτροπή, ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει η κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της», σημείωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το «ναι» της Ν.Δ. δεν σημαίνει ότι ασπάζεται και το κατηγορητήριο, πολλώ δε μάλλον αφού στηρίζεται σε καταθέσεις μαρτύρων με κουκούλες, όπως έχει υπογραμμίσει η Πειραιώς εξαρχής.

«Οι μάρτυρες θα έρθουν χωρίς κουκούλες. Οχι μόνο γιατί τους ξέρει ήδη η κυβέρνηση, αλλά και γιατί το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο, καθώς απαιτεί την έγγραφη έγκριση του αντεισαγγελέα Διαφθοράς του Αρείου Πάγου, την οποία παραδόξως δεν ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας. Κατά τα λοιπά, θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την επιλογή της να συγκαλύπτει, μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο Καμμένου, θα συναινέσει επιτέλους στη διαλεύκανσή του, τώρα που έφτασε στη Βουλή», συμπλήρωσε η κ. Σπυράκη, συνδέοντας ευθέως τη στάση της υπέρ της Προανακριτικής για τη Novartis με ανάλογη στάση που αναμένει από την κυβέρνηση για την υπόθεση Καμμένου, αλλά και προϊδεάζοντας ότι οι μάρτυρες θα αποκαλυφθούν είτε στη Βουλή είτε στην τακτική Δικαιοσύνη.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είχε επισημάνει (ΣΚΑΪ) ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis δεν έχουν υπογραφεί από τον εισαγγελέα –όπως διαπίστωσε ο ίδιος διαβάζοντας τη δικογραφία– και αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί εκ των υστέρων, άρα, «είναι άκυρες». Πρόσθεσε ακόμη ότι oύτως ή άλλως δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη αν δεν συνδυαστούν και με άλλα στοιχεία» και μίλησε για «πασιφανή μεθόδευση της υπόθεσης».

Εσωκομματικοί τριγμοί

Την ίδια ώρα, τροφή για εσωκομματικούς τριγμούς αλλά και για βολές από το κυβερνητικό στρατόπεδο δίνει η επισήμανση του Γ. Βλάχου (στην ΕΡΤ) ότι ο Aδ. Γεωργιάδης θα έπρεπε να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία της Ν.Δ. λόγω της αναφοράς του στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis, φέρνοντας ως παράδειγμα μάλιστα όσους εμπλέκονταν στην υπόθεση Βατοπεδίου που είχαν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους.

Πηγές της Πειραιώς υπογράμμιζαν ότι δεν εγείρεται τέτοιο ζήτημα. Η επισήμανση του κ. Βλάχου, ακραιφνούς καραμανλικού, πάντως, δεν ήταν η μόνη. Ο Ευ. Αντώναρος σχολίασε ότι είναι «απαράδεκτο και ασυγχώρητο» να πέφτει η σκιά της Novartis στον θεσμικό ρόλο που εκπροσωπεί ο κ. Γεωργιάδης, «ειδικά όταν η διαδρομή του στον χώρο που λέει ότι θέλει να ανήκει είναι σύντομη κι αμφισβητήσιμη», όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη «να του τραβήξει το αυτί, χωρίς χάσιμο χρόνου», ενώ σχόλια και εικασίες προκάλεσε και η συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο γραφείο του στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή