Αθήνα – Παρίσι με κοινές θέσεις για την Ε.Ε.

Αθήνα – Παρίσι με κοινές θέσεις για την Ε.Ε.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την πορεία της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια διαπίστωσαν χθες η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό, οι δύο χώρες έχουν στρατηγική συμμαχία. Επί των προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε., ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, όπως η Γαλλία προτείνει κοινό υπουργό Οικονομικών για την Ευρώπη, έτσι και η Ελλάδα θέτει ζήτημα κοινού υπουργού Κοινωνικής Προστασίας.

Η κ. Λουαζό, από την πλευρά της, μίλησε, σε γενικές γραμμές, στο ίδιο μήκος κύματος που εκφράζονται οι Γάλλοι αξιωματούχοι, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το 2018 θα είναι σημαντικό έτος για την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στη χώρα. Αναφορικά με τη συζήτηση για τις αλλαγές στην Ευρώπη, η κ. Λουαζό ανέφερε ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν παρόμοιες θέσεις στο ζήτημα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και από την τακτική που ακολουθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην κατοικία του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον κ. Κατρούγκαλο, η κ. Λουαζό επανέλαβε, εκ νέου, τη γαλλική άποψη περί σύνδεσης της διαδικασίας αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη. «Οσο η Ελλάδα είναι προσηλωμένη σε γενναίες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ελληνικό χρέος με τον πιο φιλόδοξο δυνατό τρόπο και τη θέση αυτήν τη συμμερίζονται όλο και περισσότεροι», είπε επ’ αυτού. Η κ. Λουαζό εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα επιτυχώς, ενώ ήταν καθησυχαστική στην πρόσφατη πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων, περιγράφοντάς την ως διόρθωση μιας υπερτιμημένης αγοράς.

Σε ερώτηση της «Κ» για τις διαπραγματεύσεις Αθήνας και Σκοπίων, η κ. Λουαζό τόνισε ότι έκανε μια γενική συζήτηση με τον κ. Κατρούγκαλο για τη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια. Αναφέρθηκε στην πάγια γαλλική θέση, λέγοντας ότι «οι διαφορές που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων πρέπει να επιλυθούν, και ακόμη περισσότερο όταν αφορούν και μία χώρα-μέλος της Ε.Ε.». Και εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις Αθηνών – Σκοπίων «να καρποφορήσουν». Η κ. Λουαζό –η οποία επισκέφθηκε καταυλισμό προσφύγων στη Μαλακάσα– αναφέρθηκε στον ρόλο της Γαλλίας ως δεύτερης χώρας στον αριθμό μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών από την Αθήνα και κατήγγειλε όσα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν εκπλήρωσαν αυτή την υποχρέωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή