Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/02/18)

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόλαβαν και βγήκαν για το 7ετές ομόλογο

Τον σταυρό τους έκαναν, μαθαίνουμε, στον ΟΔΔΗΧ την Πέμπτη το βράδυ, βλέποντας τη Wall Street να καταρρέει, ενώ εκείνοι μόλις είχαν προλάβει να κλείσουν την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με αξιοπρεπείς όρους. Ετσι, δικαιώθηκαν για την απόφασή τους να μην περιμένουν άλλο και να εκμεταλλευθούν τη μικρή βελτίωση του κλίματος μετά το μίνι κραχ της Δευτέρας, το οποίο είχε οδηγήσει στην αναστολή των αρχικών σχεδίων τους για έκδοση την Τρίτη. Αποδείχθηκε ότι το πρωί της Πέμπτης ήταν ένα παράθυρο ευκαιρίας, αφού το ίδιο βράδυ ξέσπασε νέα κρίση. Η ανακούφιση στον ΟΔΔΗΧ αφορούσε και την επικείμενη αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Θεωρούν ότι αν δεν είχε γίνει η έκδοση, ίσως να μην εξασφάλιζε η ελληνική οικονομία την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση. Η αξιολόγηση αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσει η Μoody’s στις 30 Μαρτίου.

Οι μνηστήρες για το τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη

Υψηλό ήταν, όπως αναμενόταν άλλωστε, το ενδιαφέρον των κατασκευαστικών ομίλων για τον διαγωνισμό της ΕΡΓΟΣΕ που αφορούσε την ηλεκτροκίνηση του τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη, αρχικού προϋπολογισμού της τάξεως των 67 εκατ. ευρώ. Από τον κατασκευαστικό κλάδο, προσφορές κατέθεσαν οι ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ και Intrakat, ενώ το «παζλ» των διεκδικητών συμπλήρωσαν ο όμιλος Μυτιληναίου και η Alstom. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, στο πλαίσιο του Αξονα Προτεραιότητας 1 του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Ελληνικό ενδιαφέρον λόγω αναθεώρησης δεικτών MSCI

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα η τριμηνιαία παγκόσμια αναθεώρηση των δεικτών του MSCI. Η πιθανή είσοδος δύο τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης στον δείκτη MSCI Greece συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης αυτών των μετοχών στις 29 πρώτες συνεδριάσεις του 2018. Να υπενθυμίσουμε ότι τον ελληνικό δείκτη MSCI Greece συνθέτουν οι τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές και οι εταιρείες ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Folli-Follie, Τιτάν, Jumbo.

Υπερωρίες για έκδοση των συντάξεων

Υπερωρίες ακόμη και τις νυχτερινές ώρες φαίνεται ότι θα κάνουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ για να προλάβουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ενόψει και της τέταρτης αξιολόγησης, όπως είναι η έκδοση νέων συντάξεων και ο επανυπολογισμός των παλαιών. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την απόφαση της διοίκησης του Φορέα, το κόστος εκτιμάται σε 9,32 εκατ. ευρώ για δουλειά από Δευτέρα έως Παρασκευή και συγκεκριμένα για απογευματινή εργασία έως 120 ώρες ανά υπάλληλο ή και εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες (έως 96 ώρες), καθώς και για εργασία κατά τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες αργίες (έως 96 ώρες ανά υπάλληλο).

Γύρος με ταυτότητα και ονομασία προέλευσης

Μετά τη φέτα και τις ελιές, τώρα και ο γύρος προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ)! Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος διοργανώνει σύσκεψη την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου με όλους τους κτηνοτροφικούς και μεταποιητικούς φορείς της χώρας, καθώς και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, προκειμένου να διερευνηθεί η αναγκαιότητα υποβολής αίτησης για την καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικός Γύρος» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη, καθώς και της ονομασίας «Γύρος» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν στο ενωσιακό μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία βρίσκεται, βεβαίως, ο θόρυβος που δημιουργήθηκε πρόσφατα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τη χρήση ή όχι φωσφορικών αλάτων όσον αφορά την επεξεργασία του κρέατος για την παραγωγή γύρου. Είναι, πάντως, και μια αφορμή το δημοφιλές σε Ελληνες και ξένους έδεσμα να προβληθεί ακόμη περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή