Ολαφ Σολτς: Διακεκριμένο στέλεχος των Σοσιαλιστών με πολλές πολιτικές παραστάσεις

Ολαφ Σολτς: Διακεκριμένο στέλεχος των Σοσιαλιστών με πολλές πολιτικές παραστάσεις

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς αναμένεται να αναλάβει το νευραλγικό πόστο του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού υπό την Αγκελα Μέρκελ. O 60χρονος κ. Σολτς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αμβούργο και ανέλαβε δήμαρχος της πόλης από το 2011. Ο ίδιος ασχολήθηκε με την πολιτική ήδη από νεαρή ηλικία, καθώς εντάχθηκε το 1975 στη Νεολαία του SPD σε ηλικία 17 ετών, σπουδάζοντας παράλληλα νομικά, με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο. Το 1998 εκλέχθηκε βουλευτής στη γερμανική Βουλή. Η συνεργασία του με τη Γερμανίδα καγκελάριο κρίνεται ικανοποιητική, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις κοινές παρουσίες τους κατά στη διάρκεια σημαντικών συνόδων κορυφής. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τις σκληρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ επί Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005), ενώ έχει αναλάβει κατά το παρελθόν το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εργασίας την περίοδο 2005-2009, στο πλαίσιο της πρώτης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού υπό την Αγκελα Μέρκελ. Ωστόσο οι σχέσεις του Ολαφ Σολτς με τον πρόεδρο του SPD Μάρτιν Σουλτς είναι τεταμένες μετά την εκλογική ήττα που υπέστησαν οι Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Τότε ο Ολαφ Σολτς αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο σφοδρούς επικριτές του κ. Σουλτς, παρότι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Forsa Institute, ο δήμαρχος του Αμβούργου θεωρείται ο τρίτος πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γερμανία, ξεπερνώντας σε δημοτικότητα τον πρόεδρο του SPD.

Σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, παρότι ο κ. Σολτς τάσσεται υπέρ της μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού, δεν αναμένεται να αυξήσει αιφνιδίως και σε μεγάλο βαθμό τις κυβερνητικές δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, ο κ. Σολτς ενδέχεται να συνεχίσει την εφαρμογή συντηρητικών δημοσιονομικών πολιτικών. Ομως έχει υπονοήσει ότι θα διατηρήσει πιο μετριοπαθή στάση σε σχέση με τον προκάτοχό του απέναντι σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα. Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στην Die Welt ότι «η Ε.Ε. δεν είναι μόνο τελωνειακή ένωση. Θα πρέπει να αναπτύξει κοινές πολιτικές για την ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, τη μετανάστευση, τα δημοσιονομικά και την οικονομία». Ο ίδιος, μάλιστα, προσέθεσε ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί με σαφήνεια η ευρωπαϊκή πολιτική. Ως υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει το SPD, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης και την εφαρμογή μιας πιο κοινωνικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή