Το ευκταίο, το εφικτό και το «σύνθετο»

Το ευκταίο, το εφικτό και το «σύνθετο»

Κύριε διευθυντά

Λαός και Κλήρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, αρνήθηκαν σύνθετη ονομασία με τη λέξη Μακεδονία. Η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη μεγάλωσε τη λαοσύναξη σε κύρος και διεθνή ακτινοβολία. Ομως ο γνήσιος πατριωτικός μαξιμαλισμός του ελληνικού λαού σκιάζεται από διπλωματικές δυσκολίες. Εχουμε ήδη αναγνωρίσει τα Σκόπια ως FYROM και ακόμη έχουν ήδη αναγνωρισθεί απο 138 χώρες απλά ως Μακεδονία.

Για να προλάβουμε τα χειρότερα, έχοντας κατά νουν και τη βούληση των ξένων ισχυρών παραγόντων, πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε σύνθετο όνομα, βελτιωμένο και αποδεκτό. Θέλουμε το ευκταίο, αλλά να προσπαθήσουμε ενωμένοι και για το εφικτό.

Αναφορικά με τους Σκοπιανούς, λυπούμεθα που έφθασαν στον χώρο όπου κατοικούν πολύ αργά, αιώνες μετά την εποχή του Αριστοτέλη, την επική παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη μεγαλειώδη Ελληνιστική Περίοδο που ακολούθησε.

Παρά ταύτα, τους κάνουμε γνωστό ότι με κοινά αποδεκτό όνομα, χωρίς εδαφικές διεκδικήσεις και αλυτρωτισμούς, η Ελλάδα είναι και ήταν πάντα ανοικτή προς όλους από την εποχή του Ισοκράτη. «Ελληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας μετέχοντας».

Δημητρης Χαβατζας, MD, MS, FACS Επισ. καθηγητής Αγγειοχειρουργικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή