Αντιδράσεις για την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Αντιδράσεις για την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα από τις ελληνικές δικαστικές αρχές «είναι ένα μεγάλο λάθος από την πλευρά της Ελλάδας και πλήττει την εικόνα της διεθνώς», θεωρεί ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, γι’ αυτό και ήδη από την πρώτη άδεια ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα μια αναμνηστική πλάκα τιμώντας τα θύματα της «17 Νοέμβρη».

Οπως θυμίζει στην «Κ» από το γραφείο του στο Χάρβαρντ, όπου σήμερα είναι καθηγητής και διευθυντής του προγράμματος για το μέλλον της διπλωματίας στη Σχολή Διακυβέρνησης Κένεντι, ο ίδιος είχε κάνει τα αποκαλυπτήριά της κατά τη θητεία του στην αμερικανική πρεσβεία. «Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο που στόχευε με αυτόν τον τρόπο την Αμερική και για τόσο μεγάλο διάστημα, από τον Σεπτέμβριο του 1975 όταν σκοτώθηκε ο Ρίτσαρντ Γουέλς. Αισθάνθηκα την ανάγκη έναντι των θυμάτων και των οικογενειών τους, αρκετές από τις οποίες γνωρίζω προσωπικά, να τα θυμηθώ και να τα τιμήσω», λέει.

Οπως εξηγεί ο κ. Μπερνς, «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως αυτοί οι ηγέτες της “17 Νοέμβρη” σκότωσαν πολλούς Ελληνες και σκότωσαν επίσης πέντε μέλη της αμερικανικής πρεσβείας από το 1975 μέχρι το 1991. Δεν τους αξίζει επιείκεια, τους αξίζει να είναι στη φυλακή. Πήρε στις ελληνικές αρχές ένα πολύ μεγάλο διάστημα προτού καταφέρουν να τους συλλάβουν, και πολλές χώρες έπεσαν θύματα της οργάνωσης. Η Ελλάδα χρειάζεται να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, και αν υπάρχουν κάθε τόσο παραδείγματα αυτών των δολοφόνων να παίρνουν άδειες, στέλνει το λάθος μήνυμα διεθνώς. Πρέπει να θυμόμαστε τα θύματά τους και να τα τιμάμε. Ηταν πολύ θετικό όταν η “17 Νοέμβρη” συνελήφθη το 2003, και το να επιστρέφει τώρα, να φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι αποφασισμένη και δεσμευμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, φοβάμαι ότι πλήττει την εικόνα της», λέει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ.

«Η τρομοκρατία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και πρέπει να προστατέψουμε την κοινωνία μας, να διαφυλάξουμε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία», δηλώνει ο κ. Μπερνς και επισημαίνει ότι για πολύ καιρό πριν από το 2003 «υπήρχαν ελληνικές κυβερνήσεις που δεν έκαναν αρκετά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ο ίδιος θεωρεί ως «σημείο καμπής» την υπουργική θητεία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «που ήταν πολύ σοβαρός και αποφασισμένος να βελτιώσει την κατάσταση. Πιστεύω ότι οι Ελληνες του οφείλουν πολλά. Είναι ένας αγωνιστής της δημοκρατίας και ήταν η κεντρική φιγούρα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην προστασία, σε τελική ανάλυση, των ίδιων των Ελλήνων», προσθέτει.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναμένεται να επιστρέψει στη φυλακή σήμερα, πρωί Κυριακής, οπότε και λήγει η διήμερη άδειά του. Το αίτημά του για άδεια είχε εγκριθεί ομοφώνως από το συμβούλιο της φυλακής. Οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί περιελάμβαναν διαμονή στο σπίτι του, στον Βαρνάβα, μη απομάκρυνσή του από τον δήμο και την εμφάνισή του δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

«Είναι αποκαρδιωτικό»

Η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα προκάλεσε και την αντίδραση της Βρετανίδας πρέσβειρας στην Αθήνα. Οπως έγραψε στον λογαριασμό της στο Τwitter: «Είναι εξαιρετικά αποκαρδιωτικό να βλέπει κανείς έναν αμετανόητο κατάδικο τρομοκράτη να ξαναβγαίνει έτσι από τη φυλακή. Σεβόμαστε την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, όμως για ακόμη μία φορά η μνήμη των θυμάτων τρομοκρατίας και τα συναισθήματα των οικογενειών τους προσβάλλονται βάναυσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή