Φέτος, για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αφήστε τις καρδούλες και πιάστε τα πουά στην οδό Κριεζώτου

Φέτος, για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αφήστε τις καρδούλες και πιάστε τα πουά στην οδό Κριεζώτου

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι κοινό μυστικό: το κέντρο της πρωτεύουσας βυθίζεται κάθε μέρα σε μια γκρίζα μιζέρια και γκρίνια. Μέσα σε αυτή την ψυχική «καταχνιά», υπάρχουν μερικοί Αθηναίοι που αντιστέκονται. Πρώτη και καλύτερη η Πέγκυ Ζουμπουλάκη που με φώναξε πριν από λίγες ημέρες σε μια «συνωμοτική» συνάντηση στο καφέ δίπλα στην γκαλερί της, επί της οδού Κριεζώτου. «Λοιπόν άκου. Δεν μου αρέσει αυτή η υστερία με τις καρδούλες και τους Βαλεντίνους. Παραπάει! Και είναι και βαρετό. Εγώ θα κάνω κάτι με πραγματικό κέφι και θα είναι εντελώς πρωτότυπο. Κάτι που να φέρει επιτέλους λίγη χαρά στην πόλη και να μη διαρκέσει μόνον μία ημέρα», μου είπε αποφασιστικά.

Η συνωμοτική φύση της συζήτησης δεν μου επιτρέπει να πω πολλά, παρά μόνον ότι η έκπληξη θα είναι ήδη έτοιμη στην Κριεζώτου από την Τρίτη και την Τετάρτη το βράδυ στις 7.30, όποιος παρευρεθεί, θα χαρεί και το φιλόξενο κέρασμα της γκαλερίστα που θα υποδέχεται τον κόσμο με την κόρη της Δάφνη. Το happening θα συνδυαστεί μάλιστα με το εορταστικό κλίμα που καλλιεργεί και η απέναντι πλευρά του μικρού δρόμου, δηλαδή το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη. Το πρότζεκτ θα διαρκέσει έναν περίπου μήνα με υπόσχεση για ακόμα πιο πρωτότυπες ιδέες. Χρειάστηκαν αρκετή σκέψη και προετοιμασία, καθώς και ειδικά υλικά έτσι ώστε να δημιουργηθεί κάτι καλλιτεχνικά και αισθητικά άρτιο.

Η λέξη «κλειδί» για να κατανοήσει κάποιος την «εικαστική« παρέμβαση που ετοιμάζει η Πέγκυ είναι: Yayoi Kusama. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες διεθνώς, που μπορεί να μην τη γνωρίζουμε στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες μορφές της σύγχρονης τέχνης. Είναι γεννημένη το 1929 στην Ιαπωνία, αλλά εξακολουθεί να εργάζεται και να εκπλήσσει τον κόσμο με τις φοβερές της ικανότητες. Σήμα κατατεθέν στα έργα της είναι τα πουά. Το δικό της σύμπαν έχει παντού βούλες, μικρές και μεγάλες. «H γη μας είναι μόνο ένα πουά ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο αστέρια στο σύμπαν. To πουά είναι ένας δρόμος προς το άπειρο» είναι μία από τις γνωστότερες ρήσεις της. Δεν είναι τυχαίο, πως σήμερα είναι η πιο ακριβοπληρωμένη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνιδα στον κόσμο.

Πρόσφατα, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης εξέδωσε ένα ειδικό βιβλίο για παιδιά, μέσα από το οποίο οι λιλιπούτειοι αναγνώστες έρχονται σε επαφή με τη δουλειά της. Αυτή η μικρή έκδοση έδωσε στην Πέγκυ την έμπνευση για να ξαναδώσει λίγη χαρά στην πρωτεύουσα. Η Kusama έχει μυθιστορηματικό βίο: εγκατέλειψε το 1957 την οικογένειά της για τη Νέα Υόρκη, για να αρχίσει την ανοδική της πορεία. Γρήγορα έγινε γνωστή και εξέθετε παράλληλα με τον στενό της φίλο Αντι Γουόρχολ και τον Ντόναλντ Τζαντ. Η δουλειά της είναι επηρεασμένη από το μινιμαλιστικό κίνημα, την ποπ αρτ και την περφόρμανς. Το 1973 ξαναγύρισε στην πατρίδα της και από το 1977 ζει οικειοθελώς σε μια ψυχιατρική κλινική, μπαινοβγαίνοντας όποτε επιθυμεί. Το 2017 εγκαινιάστηκε ένα μουσείο για την εικαστική της προσφορά στην πατρίδα της. Η έκθεσή της με τίτλο «Καθρέπτες του Απείρου» που παρουσιάστηκε στην Ουάσιγκτον και περιείχε έργα από τα 65 χρόνια της καριέρας της, ήταν από τις δημοφιλέστερες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ.

«Τα έργα της Kusama μου φτιάχνουν τη διάθεση. Για να δώσεις κέφι, πρέπει πρώτα να μην έχεις χάσει το δικό σου. Και εγώ κάνω τα πάντα για να μπορέσω να κρατάω τον εαυτό μου σε μια κατάσταση που να εκτιμώ ό,τι καλύτερο έχει η ζωή και με τη σειρά μου να το μεταφέρω και εγώ στους ανθρώπους», μου είπε η Πέγκυ λίγο πριν φύγω από το καφέ. Εχει δίκιο. Γι’ αυτόν τον Βαλεντίνο, αφήστε τις καρδούλες και πιάστε τα πουά. Ραντεβού: Κριεζώτου 6.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή