Η απόπειρα αυτοκτονίας στο Hilton ένα χρόνο πριν

Η απόπειρα αυτοκτονίας στο Hilton ένα χρόνο πριν

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς του 2017, μια θορυβώδης δεξίωση βρισκόταν προς το τέλος της στο εστιατόριο «Βυζαντινό» στο ισόγειο του Hilton. Οπως τελετουργικά συμβαίνει στα ελληνικά γλέντια, ακόμα κι αν γίνονται στο Hilton, τα μεγάφωνα δονούνταν από ένα ακόμα λαϊκό τραγούδι για τον θάνατο. Τα ζαλισμένα ζευγάρια των καλεσμένων, οι άντρες με τις λυμένες κόκκινες γραβάτες και το θολό βλέμμα, οι γυναίκες με τα κουρασμένα πρόσωπα από τις συσπάσεις μιας επιβεβλημένης χαράς δεν αντιλαμβάνονταν το τραγούδι ως οιωνό. Ενώ ακουγόταν το μελαγχολικό άσμα, ένας άνδρας 44 ετών με μαύρο παντελόνι και καφέ σκούρο τζάκετ κατευθύνθηκε προς τα ασανσέρ. Η σύζυγος και η μητέρα του βρίσκονταν επίσης εκεί, αλλά δεν υποψιάστηκαν αυτό που θα ακολουθούσε.

Ο άγνωστος άνδρας ανέβηκε στον 13ο όροφο και με γρήγορα βήματα κατευθύνθηκε προς τη βεράντα του café-bar Galaxy. «Μην πηγαίνετε εκεί, απαγορεύεται», του φώναξε η σερβιτόρος μόλις τον είδε να προσπερνάει τα άδεια τραπέζια, να περνάει αποφασιστικά επάνω από το χαμηλό συρμάτινο όριο και να ισορροπεί στο λευκό γείσο πλάτους μόλις 42 εκατοστών. Ηταν ένα μάλλον ζεστό απόγευμα για την εποχή, λίγες ημέρες προτού αρχίσει η κακοκαιρία που θα έπληττε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο άνθρωπος αιωρούνταν μεταξύ ζωής και θανάτου. Κοιτούσε πότε τον Παρθενώνα και πότε το κενό.

Εφτασε στην άκρη της βεράντας από την πλευρά της οδού Μιχαλακοπούλου. Φόβο προκαλούσε το ότι περπατούσε δίχως φόβο. Μόλις μισό βήμα αν έκανε θα έπεφτε από τα 63 μέτρα στο κενό και το σκάνδαλο της Novartis μάλλον θα ξεκινούσε ορμητικά εκείνο το πρωτοχρονιάτικο απόγευμα.

Οι φωτογραφίες

Μιλούσε διαρκώς στο κινητό του, ήρεμα και χαμηλόφωνα. Οι λίγοι θαμώνες δεν αναστατώθηκαν. Σήκωσαν τα smartphones και άρχισαν να τον φωτογραφίζουν. Αναισθησία; Το βαθύ ανεξήγητο μιας αυτοκτονίας που μπορεί ξαφνικά να συμβεί μπροστά σου ίσως να επιβάλει την αναισθητοποίηση κάποιων εγκεφαλικών κέντρων διαχείρισης της ενσυναίσθησης. Παρακολουθείς την τραγική εξέλιξη ως ένα ακόμα ψηφιακό «θέαμα». Οι υπεύθυνοι της ασφάλειας του ξενοδοχείου άργησαν να εμφανιστούν πάνω από δέκα λεπτά και όταν έφτασαν απέφυγαν να τον πλησιάσουν. Τη δύσκολη αποστολή να τον μεταπείσει ανέλαβε ειδικός της αστυνομίας που έσπευσε λίγη ώρα αργότερα. Η κρίσιμη συνομιλία κράτησε σχεδόν μία ώρα.

Ο λόγος που έφτασε ώς εκεί, όπως ο ίδιος φέρεται να κατέθεσε αργότερα στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος όπου μεταφέρθηκε, ήταν η απόπειρα «να του φορτώσουν όλη την ευθύνη για το σκάνδαλο». Εντεκα μήνες μετά, στις 6 Νοεμβρίου 2017, η προστατευόμενη μάρτυρας με το όνομα «Αικατερίνη Κελέση» ανέφερε σε κατάθεσή της ότι επρόκειτο για τον χημικό Νίκο Τσενεκίδη, ο οποίος διατέλεσε brand manager της Novartis με ευθύνη για το φάρμακο για τον διαβήτη Galvus. Η «ευθύνη» αυτή υποτίθεται ότι περιελάμβανε και τον χρηματισμό ιατρών μέσα από εικονικές αμοιβές για εκπαιδευτικά προγράμματα.

Τον Σεπτέμβριο του 2010, η κυβέρνηση Παπανδρέου επέβαλε μειώσεις τιμών σε 3.373 φάρμακα (!) και το Galvus βρέθηκε στα πρώτα σαράντα που υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις (από 44,32 σε 27,45 ευρώ). Σύμφωνα με μία εκδοχή, στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων και ιατρών με νευραλγικές θέσεις στην αλυσίδα έγκρισης, τιμολόγησης και συνταγογράφησης φαρμάκων υποψιάζονταν ότι ο κ. Τσενεκίδης ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες στις καταθέσεις των οποίων στηρίχθηκε η αναφορά για τις παράνομες πρακτικές της ελληνικής Novartis. Η αναφορά κατατέθηκε στο FBI στην Ουάσιγκτον στις 12 Αυγούστου 2016. Δεν είναι σαφές τι ισχύει ακριβώς. Ωστόσο, η εύκολη εύρεση του ίχνους και η άρση του απορρήτου μιας συνδιάλεξης που έγινε στο όριο ενός ανθρώπου ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο σίγουρα μπορεί να προσφέρει μια πλήρη απάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή