Μυστηριώδεις εταιρείες συνδέουν την υπόθεση Novartis με τα Panama Papers

Μυστηριώδεις εταιρείες συνδέουν την υπόθεση Novartis με τα Panama Papers

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εισαγγελέων Διαφθοράς που ερευνούν την πολύκροτη υπόθεση Novartis βρίσκονται τρεις τουλάχιστον εταιρείες «μυστήριο», όπως αποκαλύπτουν έγγραφα της δικογραφίας που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Η μία από αυτές, μάλιστα, είναι υπεράκτια και το όνομά της υπήρχε στα λεγόμενα Panama Papers, τη διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων από την εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών Mossack Fonseca με έδρα τον Παναμά.

Αν και στα δικαστικά έγγραφα δεν αποσαφηνίζεται γιατί οι συγκεκριμένες εταιρείες βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας, το εισαγγελικό ενδιαφέρον γεννά υπόνοιες για συμμετοχή τους στο δίκτυο των παράνομων πληρωμών της εταιρείας Novartis.

Τον Νοέμβριο του 2017, τρεις μήνες πριν από τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας, ο επίκουρος εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Χρήστος Ντζούρας, κάλεσε σε ένορκη κατάθεση γυναίκα, δικηγόρο Πειραιά, ζητώντας της πληροφορίες για υπεράκτια εταιρεία με έδρα τον Παναμά. «Μεσολάβησα για τη σύσταση της εταιρείας αυτής για λογαριασμό του κ. Δ… Δεν γνωρίζω τους λοιπούς μετόχους της εταιρείας» αναφέρει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του εισαγγελέα. Η εν λόγω εταιρεία (συστήθηκε το 2010) εμφανίζεται στην ελληνική λίστα των Panama Papers, που έδωσε τον Μάιο του 2016 στη δημοσιότητα η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και, όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό αρχείο της Κοινοπραξίας, το ίδιο δικηγορικό γραφείο του Πειραιά εμφανίζεται να έχει συστήσει επτά ακόμα υπεράκτιες εταιρείες, που εντοπίζονται στα Panama Papers.

«Δεν θυμάμαι»

Αντίθετα, όταν η δικηγόρος ερωτάται από τον εισαγγελέα τι γνωρίζει για συγκεκριμένη εταιρεία με έδρα την Κύπρο (το όνομα της εταιρείας υπάρχει στην κατάθεση), η δικηγόρος απαντά ότι «δεν θυμάμαι».

Στην Κύπρο εντοπίζεται μία ακόμα εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για την υπόθεση Novartis. Αυτό επιβεβαιώνει η κατάθεση μάρτυρα που κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για τη δραστηριότητα της εταιρείας στα τέλη Δεκεμβρίου και ενώ η πολύμηνη έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς βρισκόταν ήδη στο τελικό της στάδιο.

Η αγοραπωλησία

«Πότε ιδρύθηκε και τι επιχειρηματική ιδιότητα έχει αναπτύξει;» ρωτάται ο μάρτυρας. «Ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό την αγορά και διαχείριση ακινήτων, χωρίς όμως να έχει οποτεδήποτε αγοράσει κάποιο ακίνητο» απαντά, ενώ ο εισαγγελέας ζητεί διευκρινίσεις και για μια εμπορική συναλλαγή που η εταιρεία είχε κάνει τη χρονιά της ίδρυσής της. Το προσύμφωνο εκείνης της αγοραπωλησίας είχε μυστηριωδώς βρεθεί στο σπίτι κρατικού αξιωματούχου από τον χώρο της Υγείας, ο οποίος φαινομενικά ουδεμία σχέση είχε με τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Στο παρελθόν, η ίδια εταιρεία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την αγορά μιας ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας. Ωστόσο, ούτε εκείνη η συναλλαγή είχε ολοκληρωθεί.

Στοιχεία για τη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος καθώς και του δικτύου των «συνεργαζόμενων» εταιρειών έχουν αποκαλύψει οι τρεις μάρτυρες, που μετέχουν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων των ΗΠΑ και εκπροσωπούνται από τον Ελληνα δικηγόρο Παύλο Σαράκη. Ηδη, από το 2015 φέρονται να έχουν παραδώσει στους αξιωματούχους του ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών (FBI) αρχεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ηχητικά ντοκουμέντα και αρχεία κίνησης λογαριασμών, που αφορούν τη δραστηριότητα της εταιρείας Novartis Hellas, το διάστημα πριν από το 2015.

Τα συγκεκριμένα αρχεία, όπως και το περιεχόμενο των βιντεοσκοπημένων καταθέσεών τους, αφορούν χρηματισμό επαγγελματιών υγείας μέσω κλινικών μελετών, συμμετοχής τους σε διεθνή συνέδρια κ.ο.κ. Οι δύο από τους τρεις μετέχοντες στο πρόγραμμα φέρονται να είναι πρώην υπάλληλοι της Novartis και μάλιστα, όπως αναφέρεται σε παλαιότερα έγγραφα της εισαγγελίας Διαφθοράς, κατείχαν υψηλές θέσεις ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή