Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη Novartis

Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη Novartis

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολα στο φως» και μάλιστα εδώ και τώρα είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Πειραιώς για την υπόθεση της Novartis, υποστηρίζοντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και λέγοντας «ναι» στη σύσταση Προανακριτικής στη Βουλή, όπου αναμένεται να επικυρωθούν και τυπικά η παραγραφή των αδικημάτων και η αναπομπή του φακέλου στη Δικαιοσύνη. Η Ν.Δ. εμμένει στη γραμμή περί μεθόδευσης της κυβέρνησης προκειμένου να πετάξει λάσπη στον ανεμιστήρα έναντι των πολιτικών της αντιπάλων, τακτική εξάλλου που εκτιμάται ότι θα ενταθεί στον δρόμο προς τις εκλογές, προκειμένου η κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα. Στην προκειμένη, από το μέτωπο του Σκοπιανού, καθώς ο χρόνος που επελέγη να ανοίξει η υπόθεση, μία μέρα μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας προφανώς δεν θεωρείται σύμπτωση.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή η Πειραιώς εστίασε όχι μόνο στις αξιολογικές κρίσεις περί «του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως ελληνικού κράτους», που έσπευσε να κάνει η κυβέρνηση διά στόματος Δ. Παπαγγελόπουλου το βράδυ της Δευτέρας, πριν διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, αλλά κυρίως στην επίσκεψη του Δ.Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο το μεσημέρι της Δευτέρας. Στελέχη της Πειραιώς έλεγαν ότι η ανάδειξη της εν λόγω κίνησης του κυβερνητικού εκπροσώπου από τη Ν.Δ. φανέρωσε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Αυτές, εξάλλου, προκύπτουν κατά την Πειραιώς και από σειρά κινήσεων και δηλώσεων που εκκινούν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή στις 2 Φεβρουαρίου του 2017, ο οποίος είχε αναφέρει «και βεβαίως τώρα ανοίγει μια άλλη υπόθεση, αυτή της Novartis, που θα δούμε και αυτή τι θα μας φέρει. Το τι μίζες έχουν μπει στα “μαύρα” ταμεία των κομμάτων που κυβερνούσαν 40 χρόνια τώρα τη χώρα, χρήματα δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, είναι κάτι που μένει να το ψάξουμε όλοι για να το βρούμε», συνεχίζονται με την «αποκάλυψη» την περασμένη Κυριακή σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα για την υπόθεση Novartis η οποία περιείχε στοιχεία κατάθεσης μάρτυρα, που, όμως, από τη δικογραφία προκύπτει ότι δόθηκε την ίδια μέρα (!) και κορυφώνονται με τις δηλώσεις Πολάκη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Η στρατηγική της Ν.Δ. ήταν από την πρώτη στιγμή να αναδείξει τον χαρακτήρα σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων που έχει η υπόθεση –στελέχη της μιλούν ευθέως για «στημένη» υπόθεση– ενώ η Πειραιώς χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους μιλώντας για «πολωνοποίηση» της πολιτικής ζωής και για αθέμιτο δίαυλο της κυβέρνησης με δομές της Δικαιοσύνης. Δεν εφείσθη μάλιστα επικρίσεων για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η εισαγγελέας Διαφθοράς, ενώ έσπευσε να θυμίσει ότι η προκάτοχός της, Ελένη Ράικου, είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά τον περασμένο Μάρτιο, καταγγέλλοντας ότι δεν απολαμβάνει τη θεσμική προστασία που δικαιούται. Σαφείς είναι οι αιχμές που προέρχονται από τη Ν.Δ. και για το γεγονός ότι για τις περιόδους που αναφέρονται οι μάρτυρες, άλλα πολιτικά πρόσωπα είναι στο κάδρο και κάποια άλλα, «φιλικά διακείμενα προς την κυβέρνηση ή και μέλη της κυβέρνησης», όπως είπε η Μαρία Σπυράκη την Παρασκευή, βρίσκονται εκτός κάδρου.

Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του Αντ. Σαμαρά κατά την προαναγγελία μηνύσεων «κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και κατά του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί Ν.Δ., που σήμερα είναι υπ. Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους, εντός και εκτός του δικαστικού σώματος».

Οπως και το ότι ο Δ. Αβραμόπουλος έβαλε στο κάδρο τον Κώστα Καραμανλή – «τι ήταν ο Καραμανλής, παιδάκι ήταν; Είχε πλήρη γνώση και συμπεριφέρθηκε με αποτελεσματικότητα», σημείωσε απαντώντας στους ισχυρισμούς μάρτυρα στη δικογραφία ότι ο πρώην πρωθυπουργός τελούσε εν αγνοία για τα εμβόλια της γρίπης. Οι διαρροές του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού ότι «σε σχέση με τα θέματα του μοριακού ελέγχου του αίματος και της αντιμετώπισης της πανδημίας της γρίπης, οι επισημάνσεις του κ. Αβραμόπουλου ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα», προφανώς δεν είναι άνευ σημασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή