Σκευωρία με στόχο πολιτικά οφέλη

Σκευωρία με στόχο πολιτικά οφέλη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tρεις είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται το Κίνημα Αλλαγής όσον αφορά την υπόθεση Νοvartis. O πρώτος είναι το ξεκάθαρο αίτημα να έρθουν «όλα στο φως». Εντός του Κινήματος, κανείς δεν αρνείται πως πρόκειται για μια διεθνή υπόθεση διαφθοράς που η Δικαιοσύνη οφείλει να ερευνήσει εις βάθος, να φωτίσει όλες τις πτυχές της και οι τυχόν ένοχοι να τιμωρηθούν.

Την ίδια ώρα, όμως, στη Χαρ. Τρικούπη διαβλέπουν με αφορμή τη διεθνή υπόθεση μια σαφή προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί τα δεδομένα και να στήσει μια σκευωρία στο εσωτερικό με στόχο πολιτικά οφέλη. Ανώτατες πηγές του κόμματος είναι πεπεισμένες πως πρόκειται για μια σαφέστατη σκευωρία, χωρίς να αποσυνδέουν πλήρως το χρονικό σημείο που ήρθε το θέμα στην επικαιρότητα με την πίεση που ασκήθηκε στην κυβέρνηση από το Σκοπιανό. Οι λέξεις, άλλωστε, των ανακοινώσεων του κόμματος μαρτυρούν του λόγου το ασφαλές. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «πολιτική σκευωρία» και «ενορχηστρωμένο σχέδιο» εις βάρος των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, το οποίο δεν δένεται από τη δικογραφία, η οποία στηρίζεται σε «ανώνυμες καταθέσεις» που δεν έχουν «προσωπική ανάμειξη για τα όσα καταμαρτυρούν».

Στο «κάδρο» μπαίνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη είναι εκείνος που καθοδηγεί τις μεθοδεύσεις, μαζί με «εκτελεστικούς βραχίονες, όπως τον πρώην διοικητή της ΚΥΠ επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Δ. Παπαγγελόπουλο». Η αναφορά αυτή είναι και ο τρίτος άξονας που αναδεικνύεται πανταχόθεν όλο και πιο εμφατικά τις τελευταίες μέρες. Το ΠΑΣΟΚ είναι προφανές πως βάζει στο στόχαστρο την περίοδο Καραμανλή. Μετά την εν λόγω αναφορά για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ακολούθησε μπαράζ επιθέσεων για την περίοδο 2004 -09, που σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «εκτόξευσε τη φαρμακευτική δαπάνη».

Πληροφορίες της «Κ» λένε πως πρόκειται για στρατηγική επιλογή του κόμματος και οι επιθέσεις στην πενταετία της διακυβέρνησής του θα συνεχιστούν. Προς την ίδια κατεύθυνση «έδειξε» και η αποστροφή του Ευ. Βενιζέλου πως «υπάρχουν ορισμένα περίεργα πολιτικά κενά, καθώς κάποιοι υπουργοί ή πρωθυπουργοί συγκεκριμένης ταυτότητας δεν αναφέρονται», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου. Βάζοντας ως πρωταρχικό αίτημα το «όλα στο φως», ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται, σε πλήρη ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ, στα μέτρα των δικών του κυβερνήσεων που έφεραν «μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο μισό», σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση της Ν.Δ. «που την είχε εκτοξεύσει». Είναι σαφές πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εντός του Κινήματος διαφορετικές προσεγγίσεις σε μία σειρά ζητημάτων, όπως επί παραδείγματι στο Σκοπιανό, στο ζήτημα της Novartis οι τρεις αυτοί άξονες βρίσκουν την Κεντροαριστερά σε απόλυτη σύμπνοια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή