Μαίνεται η σφοδρή αντιπαράθεση για τη Novartis

Μαίνεται η σφοδρή αντιπαράθεση για τη Novartis

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Αμείωτη μαίνεται η αντιπαράθεση για την υπόθεση Novartis, από τη μία πλευρά με οξύτατες αντιδράσεις των προσώπων που έχουν «εμπλακεί» στη σχετική δικογραφία και από την άλλη με την κυβέρνηση να «παραπέμπει» στην προανακριτική επιτροπή, τη συγκρότηση της οποίας αναμένεται να προτείνει ο πρωθυπουργός προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα. 

 
«Προσπάθησαν να με εμπλέξουν σε μια βρωμερή υπόθεση. Χωρίς στοιχεία, χωρίς αποδείξεις, με στημένους ανώνυμους μάρτυρες, με δικογραφία γεμάτη λάθη, που καταρρέει. Εγώ απαντώ στη συκοφαντία μηνύοντας τους συκοφάντες. Θα τους πάω μέχρι τέλους!» σημειώνει σε παρέμβασή του στα Νέα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που προειδοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας:  «Η σημερινή Βουλή δεν θα τον παραπέμψει γιατί ο ίδιος προστατεύεται από την ασυλία που του δίνει η τωρινή πλειοψηφία. Αλλά στην επόμενη Βουλή δεν θα έχει την πλειοψηφία και δεν θα έχει ασυλία. Και τότε…». 

 
Στήνουν Μαδουριστάν 
«Ο κόσμος ξέρει ποιοι πάνε να στήσουν καθεστώς Μαδούρο στην Ελλάδα. Κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο λάκκο που έσκαβε για άλλους. Όσοι επιθυμούν "φυγή προς τα μπρος" για τη χώρα, με μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με το Μαδουριστάν που στήνει ο κ. Τσίπρας». 
 
Βενιζέλος: Λαθρεμπόριο λάσπης
Από την πλευρά του Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ίδια εφημερίδα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προκαλεί θεσμική κρίση και σημειώνει: «Το λαθρεμπόριο λάσπης δε θα περάσει, οι κουκούλες θα βγουν (…) Οι μαρτυρίες είναι απολύτως ψευδείς. Ουδέποτε έλαβα ως υπουργός Οικονομικών οποιαδήποτε απόφαση που να ωφέλησε άμεσα ή έμμεσα τη Novartis. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να προσκομίσει στοιχεία περί του αντιθέτου. Οι μάρτυρες λένε ασυναρτησίες, δεν γνωρίζουν για τι πράγμα μιλάνε, αγνοούν βασικά στοιχεία κατανομής αρμοδιοτήτων στα υπουργεία».

 
Στουρνάρας: Ντροπή και αηδία 
Για «στημένη σκευωρία με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση» κάνει λόγο και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,  Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό εις βάρος του τα τελευταία τρία χρόνια, υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά «τις επιθέσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015, τις επιθέσεις στη σύζυγό του και στον ίδιο προσωπικά.

«Δεν πτοούμαι από τις επιθέσεις, θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως πρέπει. Νιώθω όμως ντροπή και αηδία για τις μεθοδεύσεις αυτές που καταλύουν το κράτος δικαίου, σπιλώνουν χαρακτήρες και καταρρακώνουν το κύρος της χώρας στο εξωτερικό» επισημαίνει στα «Νέα» ο Γιάννης Στουρνάρας.
 
Γεωργιάδης: Θα τους λιώσω
Ηθικό αυτουργό της υπόθεσης Novartis χαρακτήρισε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ  Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως έχει «βάσιμες υπόνοιες» ότι αυτός οργάνωσε όλη αυτή τη σκευωρία. 

«Το ποινικό μητρώο του κ. Τσίπρα είναι λευκό τώρα, ας μην βιάζεται γιατί ο ίδιος οργάνωσε τη σκευωρία της Novartis. Αν πάτε στην ομιλία του κ. Tσίπρα, τον Φεβρουάριο του 2017, αυτά που έλεγε, τα λένε στις καταθέσεις τους, λέξη προς λέξη, οι μάρτυρες», είπε ο κ Γεωργιάδης. 
 
Χαρακτήρισε παράλληλα ανεπίτρεπτο το αίτημα που διατύπωσε η εισαγγελέας διαφθοράς. «Η κυρία Τουλουπάκη έχει στείλει χαρτί στο FBI αίτημα να κάνει έρευνα για τους υπουργούς λες και έχει δικαίωμα ως εισαγγελέας να κάνει κάτι τέτοιο», τόνισε.

Ερωτηθείς για το πώς θα συνεχιστεί η αντίδρασή του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Επειδή αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει το κεφάλαιο φάρμακα, θα τους λιώσω. Θα δείξω τα στοιχεία που έχω στην προανακριτική και θα πέφτουν κάτω και θα κλαίνε» τόνισε. 
 
Για τη θέση του στην αντιπροεδρία της ΝΔ

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε εμμέσως και στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Βλάχο που σε τηλεοπτική τους συνέντευξη έθεσε θέμα παραμονής του στην αντιπροεδρία του κόμματος, λέγοντας ότι από την αρχή ακόμη  των διαρροών έχει ενημερώσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη οποίος του εξέφρασε απόλυτη εμπιστοσύνη, τονίζοντας: Είμαι αντιπρόεδρος επειδή το επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και δεν θα είμαι αντιπρόεδρος το πρώτο δευτερόλεπτο που δεν θα το επιθυμεί». 

 
Λοβέρδος: Πολιτική αλητεία κατ’ απομίμηση του κομπανιέρο Μαδούρο

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνει στα Νέα: «Η κακόγουστη και κακοστημένη παράσταση έλαβε τέλος. Την αυλαία την έριξε η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της δικογραφίας. Κι από εδώ και πέρα αρχίζει η αντίστροφη πορεία. Τώρα οι συμμορίτες θα πληρώσουν ακριβά (…) «άπλετο φως θα χυθεί και θα αποδοθούν οι ευθύνες σ' αυτούς που επιχείρησαν να θέσουν την αντιπολίτευση εκτός του πολιτικού και εντός του ποινικού πεδίου. Ευθύνες ποινικές, αστικές, πειθαρχικές, πολιτικές. Η πολιτική αλητεία κατ' απομίμηση, του κομπανιέρο Μαδούρο θα καταλάβει πως η άνομη επίθεση στην τιμή και την υπόληψη των πολιτικών της αντιπάλων θα συντριβεί. Συντρίβεται ήδη».
 
Τζανακόπουλος: Μόνη αρμόδια η προανακριτική
Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο «Ε» ανέφερε ότι η προανακριτική επιτροπή της Βουλής είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί αδικήματα που αφορούν πολιτικούς που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ενώ σχολιάζοντας τη σχετική τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη, ανέφερε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε μόνο μια εκτίμηση.
Κάλεσε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει ευθέως αν θεωρεί ότι υπάρχουν εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί που οργανώνουν σκευωρίες με εντολή της κυβέρνησης. «Είναι εντελώς διαφορετικό να κάνεις μια κρίση σε μια απόφαση δικαστηρίου και είναι διαφορετικό πράγμα να κατηγορείς εισαγγελικούς λειτουργούς ότι παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα και τους ποινικούς νόμους και στήνουν σκευωρίες σε συνεργασία με την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

 
Για όσους χαρακτηρίζουν τους προστατευόμενους μάρτυρες «κουκουλοφόρους», απάντησε ότι αυτό σκοπεύει στη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων και παρατήρησε πως δεν κατανοεί για ποιο λόγο πολιτικοί που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis ζητούν να έχουν ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Πρόσθεσε ότι η προστασία μαρτύρων μπορεί να αρθεί μόνο με απόφαση του δικαστηρίου κατά τη διαδικασία του ακροατηρίου.

Τόνισε πως η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή δεν έχει σχέση με οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης και αυτό το γνωρίζει και η αντιπολίτευση. «Ο χρόνος διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή εξαρτάται πλήρως από την εισαγγελέα καταπολέμησης της διαφθοράς», είπε και σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι κατά της «ανθρωποφαγίας», δηλώνοντας ότι «το τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ».
 
Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα στοιχεία για να ζητήσει αποζημίωση από την φαρμακοβιομηχανία Novartis και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Τέλος, ο  αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης απέρριψε σήμερα, -χαρακτηρίζοντας γελοιότητες-  τον ισχυρισμό ότι  γνωρίζει τους μάρτυρες για την υπόθεση Novartis. Σε συνέντευξη που παραχώρησε  στην «Εφημερίδα των Συντακτών», δηλώνει ότι αναπαρήγαγε αυτά που έγραφαν από το 2016 εφημερίδες και ιστοσελίδες «που δεν είναι και κομμουνιστικά έντυπα».   

 
Ο κ. Πολάκης κάνει επίσης λόγο για χαμένα έγγραφα στο υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «την περίοδο 2012-2013 καταστράφηκαν, τα έσβησαν από τους σκληρούς δίσκους. Αλλά τα ανακαλύτπουμε».  Υποστήριξε ακόμη ότι οι υποθέσεις Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ συνδέονται, ενώ υποστηρίζει ότι το «μαύρο» χρήμα από την υπερτιμολόγηση φαρμάκου στην Ελλάδα έφτασε από το 1991 τα 30 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή