Το Κονκλάβιο (11/02/2018)

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kοκτέιλ και αφηγήματα

Τελικά, ο πρωθυπουργός έχει πολύ χρόνο στα χέρια του. Το λέω επειδή όχι μόνο δέχθηκε στο Μαξίμου τους 25 δημοσιογράφους από χώρες της Eυρωζώνης που έφερε η Κομισιόν στην Αθήνα για να διαπιστώσουν την πορεία του προγράμματος. Πέρασε μαζί τους δύο ολόκληρες ώρες και τους τρατάρισε finger food και κοκτέιλ. Ο Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευδιάθετος, καθώς ξετύλιγε το αφήγημα του success story, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει και ότι οι αριθμοί το αποδεικνύουν. Είπε και κάτι του τύπου «έχουμε την κοινωνία μαζί μας», το οποίο, πάντως, δεν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Ρωτήθηκε και για τη Novartis. Περιττό να προσθέσω ότι περηφανεύτηκε ότι η δική του κυβέρνηση είναι η μόνη που δεν είναι «διεφθαρμένη». Αυτό για όποιον είχε ακόμα αμφιβολίες ότι ο Τσίπρας δεν θα ξαναπαίξει το σενάριο περί «παλαιού» και νέου συστήματος. Αν και αυτή τη φορά η σκηνοθεσία είναι μάλλον αδύναμη.

Κολοσσαίο

Δεν ξέρω αν παρακολουθήσατε τον διαπληκτισμό του Aδ. Γεωργιάδη με την Αν. Καββαδία στη Βουλή, ο οποίος κατέληξε στην καταγγελία του αντιπροέδρου της Ν.Δ. ότι η βουλευτής προσελήφθη στην ΕΡΤ μέσω… fax. Ηταν μόνο το «προσεχώς». Το λέω επειδή ο Aδωνις έλεγε σε συνομιλητές του ότι αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Τι εννοεί; Οτι έχει συγκεντρώσει στοιχεία διαπόμπευσης Συριζαίων, κάποια από τα οποία συνδέονται με σχέσεις με φαρμακοβιομηχάνους. Η παράσταση «μάχες με άγρια ζώα στο Κολοσσαίο» έχει αρχίσει…

Αναβάθμιση εν κινήσει

Τζόναθαν Κόεν: ήταν ο άνθρωπος που χειρίστηκε τις ελληνικές και τουρκικές υποθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια ως βοηθός υφΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Τον αναφέρω επειδή την περασμένη εβδομάδα συνόδευε τον Ν. Παππά σε συναντήσεις με πολλούς Αμερικανούς επενδυτές στην Καλιφόρνια και στη Βοστώνη. Στόχος να πεισθούν να συμμετάσχουν στη ΔΕΘ. Ενώ, λοιπόν, βρισκόταν στην περιοδεία, πληροφορήθηκε ότι αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Η θέση είναι πολύ σημαντική, από τις κορυφαίες στο αμερικανικό διπλωματικό σώμα.

Πάει Μόναχο

Βαλίτσες για το Μόναχο ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θα μετάσχει στο Munich Security Conference (16-18 Φεβρουαρίου), το Νταβός της γεωπολιτικής. Εκεί θα βρίσκονται κορυφαίες προσωπικότητες, όπως εν ενεργεία και πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών –Ευρωπαίοι και όχι μόνο– επικεφαλής μεγάλων διεθνών οργανισμών και κάποιοι με «κελεμπίες»… Ο Μητσοτάκης θα έχει σειρά σημαντικών διμερών συναντήσεων, για τις οποίες δεν μπορώ ακόμα να μιλήσω. Σημειώνω ότι ο Κυριάκος έχει στενή σχέση με τον πρόεδρο της Διάσκεψης, Βόλφγκανγκ Iσινγκερ. Καθώς και ότι θα συνοδεύεται από τον Γ. Κουμουτσάκο.

Στην κόλαση…

Μια λεπτομέρεια με ενδιαφέρον μου επισήμανε «βαθύ λαρύγγι» που δεν προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής: Το 2011, ως υπουργός Υγείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε προτείνει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για να αναλάβει θέση ειδικού εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς στο υπουργείο. Ο Λοβέρδος προφανώς θεωρούσε ότι ο Παπαγγελόπουλος θα λειτουργούσε ως «μπαμπούλας» και θα απέτρεπε αρπακτικές διαθέσεις διαφόρων. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, αφού δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω την αλλεργία των παπανδρεϊκών σε οτιδήποτε καραμανλικό. Μαθαίνω δε ότι ο Λοβέρδος και ως υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Σαμαρά είχε προτείνει και πάλι για ανάληψη ρόλου τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Η πρόταση και πάλι κατέπεσε. Φαίνεται ότι οι παλιές «φιλίες» –όπως και οι αγάπες– δεν πάνε μόνο στον παράδεισο, αλλά και στην κόλαση, με εισιτήριο πρώτης θέσης.

Δεν βάζει βαθμό

«Δεν βαθμολογώ το ελληνικό πολιτικό σύστημα». Κάτι τέτοιο πληροφορούμαι ότι είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, όταν κατά τις επαφές του στην Αθήνα τού τέθηκε ζήτημα λειτουργίας των θεσμών. Λογικό. Δεν ήρθε μέχρι εδώ για να επικρίνει την κυβέρνηση, αλλά για να τη δοξάσει, ενόψει εξόδου από το τρίτο μνημόνιο και να μιλήσει για την επόμενη μέρα. Οπως το έθεσε, «είμαι εδώ για να δούμε πώς θα επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα». Αρνήθηκε δε τον ψόγο ότι τα λέει όλ’ αυτά επειδή είναι φίλος του Αλέξη Τσίπρα… Προς τεκμηρίωση, απάντησε ότι είναι φίλος και του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πάντως, δεν κόβω το κεφάλι μου ότι οι δύο προαναφερθέντες ασπάζονται αυτή την άποψη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή