Παραχάραξη δίχως σύνορα

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δ​​εν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος σε ολόκληρη την υφήλιο που να ισχυρίζεται ότι οι Αρχαίοι Μακεδόνες, του Αλεξάνδρου συμπεριλαμβανομένου, ήταν κάτι άλλο από Ελληνες. Οχι γενετικώς –τρέχα, γύρευε τι γινόταν με τις επιμειξίες όλες τις εποχές και γενικώς στην Ιστορία δεν υπάρχουν επιχειρήματα με βάση το DNA– αλλά πολιτισμικώς. Ετσι κι αλλιώς, ο ελληνικός πολιτισμός εκείνη την εποχή έλαμπε τόσο που κάθε πληθυσμιακή ομάδα ένιωθε υπερήφανη να τον ασπάζεται. Η ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας αποδεικνύεται από τα μνημεία, από τις επιγραφές, από το επίγραμμα που έστειλε μαζί με 300 περσικές πανοπλίες στον Παρθενώνα, ο Μακεδόνας στρατηλάτης κι έλεγε «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Ελληνες πλην Λακεδαιμονίων».

Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος ούτε στην ακατονόμαστη βόρεια χώρα που να ισχυρίζεται ότι οι Αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Σλάβοι. Μόνο κάτι Γκρούεφσκι, «κάτι ατσίδες, κάτι νάνοι –έχει κι εκεί κάμποσους από δαύτους– που στα ρεζιλίκια τους τοκίζοντας ποτέ κανείς δεν χάνει». Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, για παράδειγμα, κ. Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, διευκρίνισε προ ετών (12.06.2009) σε κανάλι των Σκοπίων ότι «ολόκληρη η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ελληνική και ώς σήμερα η λέξη είναι ελληνική (…) Μπορούμε να λέμε μεταξύ μας ιστορίες για παρηγοριά, αλλά αυτά είναι τα ιστορικά γεγονότα!».

Ημιμάθεια

Μαζί όμως με τους Γκρούεφσκι, τους ατσίδες και τους νάνους, υπάρχει η ημιμάθεια των δημοσιογράφων που –και εκεί– πυροδοτούν παραλογισμούς στους λαούς. Αυτό φαίνεται από τις ερωτήσεις του παρουσιαστή της εκπομπής κ. Μιλένκο Νεντελκόφσκι, ο οποίος στα ιστορικά επιχειρήματα του πρώην πρωθυπουργού («η ιστορία της περιόδου γνωρίζει μόνο 3 πολιτισμούς σε αυτήν την περιοχή των Βαλκανίων… τους Ελληνες, τους Ιλλυριούς και τους Θράκες. Οι Μακεδόνες δεν υπήρξαν ως άλλος πολιτισμός»), ρωτά γιατί οι Ελληνες μέχρι το 1990 «δεν εκτιμούσαν τη Μακεδονία (…) γιατί δεν υπήρχε περιοχή με το όνομα Μακεδονία στην Ελλάδα, γιατί δεν υπήρχε αεροδρόμιο να λέγεται “Μακεδονία”, δεν υπήρχε Μέγας Αλέξανδρος, δεν υπήρχαν τίποτα από αυτά…». Η απλοϊκή κατακρεούργηση της Ιστορίας προχωρά πιο βαθιά με την ερώτηση, «τότε γιατί ο Φίλιππος πολέμησε (σ.σ.: τους Ελληνες) τους κατέλαβε, τους σκότωνε; Εάν ήταν τόσο στενά δεμένοι γιατί σκότωνε ο ένας τον άλλο;». Στην απάντηση του πρώην πρωθυπουργού «γιατί η Αθήνα και η Σπάρτη πολέμησαν μεταξύ τους; Γιατί η Θήβα και η Σπάρτη πολεμούσαν μεταξύ τους; Ολες οι πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας πολεμούσαν μεταξύ τους», ο δημοσιογράφος αποφάνθηκε: «Δεν ξέρω, εάν καταλαβαίνεις πώς ακούγονται αυτά που λες στους ανθρώπους που μας παρακολουθούν». Κάποιος άλλος, προφανώς ακόμη πιο πατριδολάτρης, τον έψεξε: «Τα παιδιά που θα το δουν αυτό, νέα παιδιά που πιστεύουν ότι συνδεόμαστε γενετικώς, ιστορικώς με τον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα (…) σύμφωνα με τη δική τους ερμηνεία της Ιστορίας θα σας απονείμουν τον χαρακτηρισμό του μεγαλύτερου προδότη της μακεδονικής ιστορίας. Γιατί το κάνετε αυτό; Δεν βλέπω το κίνητρο (…) Προσπαθείτε να καταστρέψετε δημοσίως τη μακεδονική ταυτότητα…». Ποιος είπε ότι η παλαβομάρα έχει σύνορα;

Δεν τα αναφέρουμε αυτά για να δείξουμε πόσο κακή είναι η δημοσιογραφία βορείως των συνόρων (τρομάρα μας!), αλλά διότι αντίστοιχα σχολιανά ακούει και ο δήμαρχος Θεσσαλονικέων κ. Γιάννης Μπουτάρης, που λέει το άλλο αυτονόητο: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το κράτος των Σκοπίων είναι απολύτως απαραίτητο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια ταυτότητα και να προχωρήσουμε παραπέρα… Το “Βόρεια Μακεδονία” σημαίνει μια χώρα που έσπασε στα δύο, αλλά το “Νέα Μακεδονία” δεν θα συνιστούσε κανένα απολύτως πρόβλημα» (ΣΚΑΪ 5.2.2018). Αυτή ήταν και η εθνική μας θέση πριν θολώσει από τις κραυγές στα συλλαλητήρια. Αυτό υποστήριζαν όλα τα κόμματα, πλην κάποιων γραφικών ακροδεξιών, από το 2008. Σήμερα με τη βοήθεια όλων των αντιπολιτευόμενων στον ΣΥΡΙΖΑ ξαναγυρίζουμε στο σημείο μηδέν, λες και βρισκόμαστε στο 1992, λες και δεν υπήρξε ενδιάμεση συμφωνία, ούτε σύνοδος του Βουκουρεστίου, ούτε συνεννόηση όλων των κομμάτων για σύνθετη ονομασία, με τη Νέα Δημοκρατία επικεφαλής.

Η ελληνικότητα

Το πρόβλημα είναι ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν κάτι Γκρούεφσκι (που θέλουν να εμφανίζονται αντιγκρούεφσκι), κάτι ατσίδες, κάτι νάνοι, που (εσκεμμένως;) μπερδεύουν την ελληνικότητα των Αρχαίων Μακεδόνων με τη γεωγραφική ονομασία της περιοχής. Τα έγραψε πολύ μεστά ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αγγελος Χανιώτης: «Οσο η ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων είναι αδιαμφισβήτητη τόσο η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αδιευκρίνιστη: ελληνικότητα πότε και πού; Τον 2ο μ.Χ. αιώνα όταν οι σημαντικότερες πόλεις, η Πέλλα, η Πύδνα, οι Φίλιπποι, η Κασσάνδρεια, ήταν ρωμαϊκές αποικίες και κατοικούνταν από Ιταλούς αποίκους; Πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους στη Θεσσαλονίκη των Εβραίων, Αρμενίων, Ελλήνων και Οθωμανών; Ή τον 21ο αιώνα στην Μπίτολα, που μπορεί στην αρχαιότητα να ήταν η Ηράκλεια Λυγκηστίς, αλλά σήμερα δεν έχει ελληνικό πληθυσμό; Πολύ απλά: η όποια αναφορά στην ελληνικότητα της Μακεδονίας σε σχέση με την ονομασία της ΠΓΔΜ είναι αερολογία (…) Το ότι δεν είναι Μακεδόνες, δεν τους εμποδίζει όμως να είναι Novamakedonski (Νεομακεδόνες). Οπως οι κάτοικοι του New Mexico δεν είναι Μεξικανοί, η Nova Makedonija δεν είναι η αρχαία Μακεδονία. Αυτό το όνομα δεν χρειάζεται να σκανδαλίζει τους ιστορικά ευαίσθητους Ελληνες, όπως δεν ενοχλεί και τους αλβανόφωνους της ΠΓΔΜ (…) Το όνομα Nova Makedonija (…) δημιουργεί σαφέστατη διάκριση ανάμεσα στους αρχαίους Μακεδόνες, που ήταν αναμφισβήτητα Ελληνες, και στους σύγχρονους πληθυσμούς που κατοικούν τα εδάφη στα οποία εκείνοι πριν από χιλιετίες έδωσαν το όνομά τους. Δεν υπάρχει λόγος ούτε να γίνεται πολύ κακό για το τίποτα ούτε, για τους λάτρεις της αρχαίας ελληνικής, να “παίζομεν εν ου παικτοίς”» («Βήμα» 4.2.2018).

Δυστυχώς και αυτό το θέμα μπήκε στο μπλέντερ των κομματικών σκοπιμοτήτων, πρώτα από τελειωμένους πολιτικούς (που θα παραιτούντο αν εφαρμόζονταν μνημόνια) και κατόπιν απ’ όλους όσοι ήθελαν να ψαρέψουν στην αγωνία των απλών ανθρώπων και σε θολά εθνικιστικά νερά. Το αποτέλεσμα είναι μια δυναμική. που για μία ακόμη φορά θα εκθέσει τη χώρα και το χειρότερο: θα δώσει επιχειρήματα στους Γκρούεφσκι, στους ατσίδες και στους νάνους της απέναντι πλευράς για να συντηρείται μια διαμάχη που δεν ωφελεί κανέναν από τους δύο λαούς. Διότι και εμείς και εκείνοι έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να λύσουμε, από το να παίζουμε τις κουμπάρες των εθνικοπαραφρόνων και όσων τοκίζουν στα ρεζιλίκια κάθε πλευράς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή