Κατά της κράτησης των «οκτώ» απεφάνθη ο εισαγγελέας Εφετών

Κατά της κράτησης των «οκτώ» απεφάνθη ο εισαγγελέας Εφετών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κράτηση εκ νέου των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στο πλαίσιο της διαδικασίας για έκδοσή τους, που έχει ανοίξει μετά το νέο τουρκικό αίτημα, δεν μπορεί να υπάρξει, όπως έκρινε ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών Γεώργιος Βούλγαρης.

Το νέο αίτημα της Αγκυρας που εκκρεμεί στο Συμβούλιο Εφετών, θέτει και πάλι το αίτημα για έκδοση των οκτώ τους οποίους κατηγορεί για σειρά έκνομων ενεργειών.

Ομως, παρά την θέση του εισαγγελικού λειτουργού περί μη κρατήσεως των οκτώ στο πλαίσιο της διαδικασίας της έκδοσης, εντούτοις και οι οκτώ κρατούνται, γιατί εκκρεμεί ακόμη η υπόθεση τους σε ο,τι αφορά τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου.

Μάλιστα για το θέμα του ασύλου θα γίνει «πιλοτική δίκη» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για ένα από αυτούς, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Σε ότι αφορά την έκδοση ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί για το προηγούμενο αίτημα της Τουρκίας, πως οι οκτώ δεν μπορεί να εκδοθούν για να δικαστούν στη γείτονα διότι δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης και θα προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναγνωρίζονται από διεθνείς συμβάσεις σε όλους του πολίτες.

Πάντως, σύμφωνα με το νέο τουρκικό αίτημα οι οκτώ κατηγορούνται από το Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης για οκτώ αδικήματα μεταξύ των οποίων:

-της απόπειρας κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της,

-της απόπειρας κατάργησης της συνταγματικής τάξης,

-της απόπειρας κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της,

-της συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση,

-της απόπειρας δολοφονίας εκ προθέσεως,

-της λιποταξίας σε ξένη χώρα,

-της κλοπής στρατιωτικού υλικού και

-της πρόκλησης φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Σε κάθε περίπτωση το νέο αίτημα των τουρκικών αρχών θα εξεταστεί και πάλι από την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ η πρόταση για διεξαγωγή της δίκης τους στη χώρα μας, αν η Τουρκία υποβάλλει σχετικό αίτημα, προς το παρόν δεν γίνεται αποδεκτή από τις τουρκικές αρχές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή