Ερωτευμένοι με το ουίσκι

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελικοφόρο αεροπλάνο προσγειώνεται με μια απότομη βουτιά μέσα από τα σύννεφα στο λιλιπούτειο αεροδρόμιο. Καλώς ορίσατε στο Islay, το νοτιότερο νησάκι του συμπλέγματος των Εβρίδων στη δυτική ακτή της Σκωτίας. Islay! Αν αγαπάτε κάποιον πραγματικά κaι αν αυτός/-ή έχει μια ροπή στα malt ουίσκι, εδώ να τον/τη φέρετε και αφήστε τους Βαλεντίνους να ξεροσταλιάζουν σε ανθοπωλεία και ζαχαροπλαστεία…

Να ανασάνεις τον πεντακάθαρο αέρα, να νιώσεις την απαλή βροχή, να μυρίσεις τη θάλασσα στο Port Ellen την ώρα που οι ψαράδες αρματώνουν τα καΐκια για το ψάρεμα. Ύστερα να περάσεις λόφους γεμάτους ρείκια, που υποκλίνονται στον άνεμο. Και να ανασάνεις την τύρφη που σημαδεύει τη γη του νησιού. Γιατί Islay σημαίνει τύρφη, που χαρακτηρίζει τα ντόπια malt. Τύρφη, βαριά καπνισμένη βύνη, σκωτσέζικος αέρας, ρείκια και θάλασσα. Τη θάλασσα που διηγείται τις ιστορίες της στα δρύινα βαρέλια κι εκείνα τις απομνημονεύουν στη γεύση και στα αρώματά τους. Αυτή είναι η ιστορία του Islay, της απομακρυσμένης γωνιάς της Ευρώπης που συνοψίζει την υπόστασή της σε ένα μπουκάλι malt.

Εδώ, δίπλα στο μοναδικό γήπεδο γκολφ που δημιουργήθηκε το 1891, υπάρχει το ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο Machrie, το ξενοδοχείο των γκόλφερ. Στο ενημερωμένο του μπαρ δοκιμάζουμε τα Islay malt και κάνουμε το κόλπο που μας έμαθαν στα αποστακτήρια: ρίχνουμε μία σταγόνα ουίσκι στην παλάμη μας, τρίβουμε καλά τα χέρια και μυρίζουμε. Ύστερα έρχεται η πρώτη γουλιά. Αναγνωρίζω τα ρείκια που συνάντησα το πρωί στον δρόμο, το ιώδιο της θάλασσας που είναι παντού, την απαλή βροχή, τον ξερό, ζωογόνο αέρα.

Υποψιάζομαι τις καταιγίδες, τις μεγάλες νύχτες που κρύβουν παθιασμένα μυστικά και δίνουν στο σκοτεινό και δυνατό Islay μια γλυκιά πινελιά.

Έχω μια γεύση τρικυμίας στα χείλη όπως γύριζα όλη μέρα στα ανεμοδαρμένα distilleries και η μακρά επίγευσή της θα με νανουρίσει το βράδυ με το όνειρο ότι θα πάω στo Islay ξανά…

 

Islay malt στο ποτήρι μου

Lagavulin 8 Years Old – 200th Anniversary Edition

Ακόμα και οι πρωτάρηδες στον κόσμο των malt, αν ακούσουν Islay, θα απαντήσουν Lagavulin! Οι φαν δεν θα χάσουν με τίποτα την επετειακή έκδοση με όλη τη γλύκα και την καπνιστή γεύση των δύο αιώνων! 69 €

Για τους aficionados όμως το σκληρό, άγριο, απαιτητικό, ρωμαλέο Lagavulin 16 years old, αναντικατάστατο. 72 €

 

Caol Ila 12 Years Old 

Ένας διαχρονικός έρωτας, με αρώματα καπνού, αλατιού, τύρφης και ιωδίου, που δεν σε αφήνει να φύγεις! 47,60 €

 

Bowmore 12 Years Old

Όταν το Islay σε φλερτάρει, σερβίρει ένα Bowmore και κρύβει τα αρχέγονα σημάδια σε μια απατηλή γλύκα. 44,50 €

 

Ardbeg 10 Years Old

Για δυνατούς παίκτες! Καπνός, θάλασσα, τύρφη και αρωματικό ξύσμα μοσχολέμονου. 53,70 €

 

Laphroaig 10 Years Old

Φουλ του καπνού με ιώδιο, βύνη, θαλάσσια αύρα. 45,10 €

 

ΥΓ. Αν όμως μείνετε εδώ, πηγαίνετε στο ΜΟΝΚ (Καρόρη 4, τηλ. 210-32.11.117), γιατί μάθαμε ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος κάτι καλό ετοιμάζει στις 14/2!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή