Thai, καφές και… ξερό ψωμί

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Brunch σε μπαρ, αυτή η μάστιγα

Αυγά και μπέργκερ, μπέργκερ και αυγά και καπνιστός σολομός. Αυγά, αβοκάντο, αβοκάντο τοστ, μπέργκερ, σολομός, τηγανητές πατάτες. Κύριοι, λίγη πρωτοτυπία δεν βλάπτει. (Εντάξει, έχουμε και εξαιρέσεις, για τις οποίες θα μιλήσουμε εν ευθέτω χρόνω.)

Στοπ καφές

Σαν βγεις στον πηγαιμό για Περιστέρι, κάνε μια στάση για καφέ στο Mind The Cup (Αιμιλίου Βεάκη 29, Περιστέρι, Τ/210-57.76.010). Τα παιδιά φτιάχνουν, θαρρώ, από τους νοστιμότερους καφέδες της πόλης. Προσφάτως δοκίμασα ένα χαρμάνι από Ελ Σαλβαδόρ και Αιθιοπία χάρμα και πήρα και για το σπίτι. Της ιδίας ιδιοκτησίας και το καφέ-κοκτεϊλάδικο Peek A Bloom στη Λέκκα, στο Σύνταγμα. Το οποίο είναι πολύ χαριτωμένο και προσεγμένο. 

Thai, καφές και… ξερό ψωμί-1

Νέο για ψάρι

Σκορπίνα λέγεται η νέα νεοψαροταβέρνα του Ψυχικού (Γρηγορίου Ξενόπουλου 2, Τ/210-67.22.223), ίδιας ιδιοκτησίας με τη νεοερυθραιώτικη, συναφούς κόνσεπτ, Αθερίνα. Και εδώ σεφ ο Γιάννης Λιάκου. Μπόλικα ωμά, όστρακα και ψαρομαγειρέματα η ειδίκευση της Σκορπίνας. Μας αρέσουν το ψάρι και τα θαλασσινά, επομένως θα επανέλθουμε κατόπιν δοκιμής. 

Άρτος ο ανούσιος, Ι

Στωικά αναμένουμε την ώρα και τη στιγμή που θεία φώτιση θα φωτίσει μαγείρους και εστιάτορες να δώσουν λίγη, τόση δα, προσοχή στα απλά και στα ουσιαστικά. Στο ψωμί, ας πούμε. Με την παράδοση που έχουμε στην Ελλάδα, θα περίμενε κανείς πως δεν θα ήταν σπάνιο να φας καλό ψωμί στο εστιατόριο. Αμ δε. Οι όποιες εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Δεν λέω να ζυμώνουν ψωμί (κάποιοι το κάνουν), λέω απλώς να βρουν έναν καλό φούρνο και να παίρνουν από εκεί. Ή, καλύτερα, να παραγγείλουν στον φούρνο να φτιάχνει ψωμί για το εστιατόριό τους με τις δικές τους προδιαγραφές: το τάδε αλεύρι, τη δείνα συνταγή… Eίναι τόσο ακραίο το αίτημα; Δεν νομίζω. 

Άρτος ο ανούσιος, ΙΙ

Αλλά και όσοι ζυμώνουν στα εστιατόρια τι ψωμί φτιάχνουν; Με ποια συνταγή; Τι αλεύρι χρησιμοποιούν; Συγχωρήστε με που γκρινιάζω, αλλά δεν γίνεται να φτιάχνω καλύτερο ψωμί στο σπίτι από αυτό που τρώω σε καλά εστιατόρια (εντάξει, όχι σε όλα, τα ’παμε αυτά). Και δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να βρεις πλέον καλό αλεύρι.

Μικρές μανίες, I

Με τη Χριστίνα δεν σταματάμε να πηγαίνουμε στο Rouan Thai στην Τρούμπα: σνομπάρουμε τον μισό κινεζικό κατάλογο και επιλέγουμε πάντα από τον υπόλοιπο μισό με τα ταϊλανδέζικα πιάτα. Από εκεί είναι η κ. Μαρίνα, το αφεντικό στην κουζίνα, σε αυτό ειδικεύεται και ξεχωρίζει (Nοταρά 131, Πειραιάς, Τ/210-42.94.494).

Thai, καφές και… ξερό ψωμί-2

 

Άρτος ο ανούσιος, ΙΙΙ

«ΨΠΤ», μου λέει ένας φίλος, αυτά είναι που καρφώνουν ένα εστιατόριο: το ψωμί, οι πατάτες, οι τουαλέτες. 

Μικρές μανίες, ΙΙ

Το Hams & Clams στον Πειραιά, στη Φρεαττύδα, πάνω από την Πισίνα (Πάργας 2 και Ακτή Θεμιστοκλέους, Τ/210-41.86.683). Ένα oyster bar που αγαπώ, για την ποιότητά του, τους ανθρώπους που το «τρέχουν» (είναι οι ίδιοι που έχουν και το wine bar Corks and Forks στην απέναντι γωνία). Θα επανέλθω. 

Να ακούς τους φίλους σου

Τη Νάσια πάντα την ακούω. Έχει στυλ, άποψη, γνώσεις, διαρκώς αναζητά το καινούργιο και ξέρει να διαχωρίζει την ήρα από το στάρι. Η πρόταση της εβδομάδας: Το Juan Rodriguez, το νέο μπαρ του Ψυρρή (Παλλάδος 3, Τ/210-32.24.496). Μου μίλησε για ωραία, ελαφριά κοκτέιλ, για δικές τους παλαιώσεις κλασικών κοκτέιλ σε ξύλινα βαρελάκια, για τον όμορφο, βαρύ, θεατράλε χώρο. Για το φαγητό δεν ξέρει να μου πει, δεν δοκίμασε, θα την προλάβω μάλλον. 

Νέο site για γκουρμέ ψώνια

Λέγεται akros.gr και έχει μια ωραία επιλογή από καλούδια ελληνικά. Βρήκα τον γλυκό τραχανά της Αρκαδιανής, την έξοχη κέτσαπ της Dolopia, τα ψιλά ρεβίθια Φεραία Γη από την παλιά παραδοσιακή ποικιλία «Αμοργός», το ελαιόλαδο Elawon. Βρήκα και άλλα που δεν ήξερα και θα ήθελα να δοκιμάσω. 

Ε, και λίγο κρέας 

Μπορεί να γκρινιάζω για τα κρεατάδικα, αλλά αυτούς τους Wolves of Kitchen, που ξεπετάχτηκαν φέτος το καλοκαίρι στη Μύκονο και ήρθαν τώρα να ξεχειμωνιάσουν στο Ψυχικό (Δημητρίου Βασιλείου 16, Τ/210-67.13.997), πολύ θέλω να τους δοκιμάσω. Μπαίνουν στη λίστα πάραυτα. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή