ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την Βρετανία η Κομισιόν προειδοποιεί την Oxfam με διακοπή χρηματοδότησης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί την Oxfam να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση της εμπλοκής μελών της σε σεξουαλικό σκάνδαλο στην Αϊτή, απειλώντας την οργάνωση με διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. «Είμαστε έτοιμοι να κόψουμε τη χρηματοδότηση των οργανώσεων που δεν τηρούν τους κανόνες της ηθικής», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία διαχειρίζεται τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που χορηγούνται για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Χθες (11 Φεβρουαρίου) η Βρετανία προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε παύση της κυβερνητικής χρηματοδότησης προς την οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπτωση που δεν παραδώσει όλες τις πληροφορίες που έχει στη διάθεση της από τις έρευνες που έχουν διενεργηθεί για το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης στην Αϊτή. Μετά από την εν λόγω προειδοποίηση, η Oxfam δέχτηκε να συζητήσει με αξιωματούχους της κυβέρνησης, ωστόσο τόσο η ημερομηνία της συνάντησης όσο και το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι η Oxfam στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 1,7 εκατομμύριο ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους το 2011, οπότε και τοποθετούνται τα γεγονότα του σκανδάλου. «Περιμένουμε από την οργάνωση να διαλευκάνει πλήρως και επειγόντως την υπόθεση σε συνθήκες διαφάνειας», προειδοποίησε.

Υπνεθυμίζεται ότι  στελέχη της ανθρωπιστικής οργάνωσης κατηγορούνται ότι προσέλαβαν νεαρές ιερόδουλες στην Αϊτή, ανάμεσά τους και ανήλικες, το 2011 κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής για την ανακούφιση των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει από τους εταίρους της να τηρούν τους κανόνες ηθικής και έχει μηδενική ανοχή απέναντι σε καταγγελίες για καταχρήσεις που διαπράττονται από οργανώσεις που επωφελούνται από τη χρηματοδότησή της», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Oxfam, συνομοσπονδία ανθρωπιστικών οργανώσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, διαβεβαιώνει ότι διενήργησε αμέσως εσωτερική έρευνα το 2011 για την υπόθεση. Τέσσερις υπάλληλοι απολύθηκαν και άλλοι τρεις παραιτήθηκαν πριν από την ολοκλήρωσή της, διαβεβαιώνει η Oxfam.

Η Επιτροπή με την σειρά της διευκρίνισε ότι έλαβε υπόμνημα της Oxfam τον Αύγουστο 2011. Το υπόμνημα αναφερόταν «σε ανάρμοστες σεξουαλικές συμπεριφορές, σε ενέργειες εκφοβισμού και παρενόχλησης του προσωπικού». Αλλά δεν ανέφερε τίποτε για «καταχρηστικές πράξεις κατά των βοηθουμένων» της μη κυβερνητικής οργάνωσης» ούτε για «πιθανά σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και REUTERS

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ