Η Νέα Υόρκη κινείται δικαστικά κατά Ουάινσταϊν

Η Νέα Υόρκη κινείται δικαστικά κατά Ουάινσταϊν

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας της Νέας Υόρκης κατέθεσε εσπευσμένα αγωγή την Κυριακή εις βάρος της εταιρείας του Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, κατηγορώντας τον μεγαλοπαραγωγό, τον αδελφό του και το σύνολο της εταιρείας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της τοπικής νομοθεσίας περί επιχειρήσεων. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης κινήθηκε ώστε να εμποδίσει την επικείμενη πώληση της εταιρείας, αντί 500 εκατ. δολαρίων.

«Οποιαδήποτε πώληση της The Weinstein Company πρέπει να διασφαλίζει ότι τα θύματα θα αποζημιωθούν, οι υπάλληλοι θα προστατευθούν στο μέλλον και ότι δεν θα πλουτίσουν άδικα ούτε οι δράστες ούτε όσοι τους διευκόλυναν», ανέφερε ο πολιτειακός υπουργός Ερικ Σνάιντερμαν. Η αγωγή αναφέρει ότι στην εταιρεία επικρατούσε «επί χρόνια εργασιακό περιβάλλον εχθρικό προς τις γυναίκες, με συστηματικά κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης αντί ανταλλάγματος και κατάχρηση πόρων της εταιρείας για παράνομους σκοπούς από το 2005 τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο του 2017».

Η εταιρεία, που εξακολουθεί να ανήκει σε μεγάλο ποσοστό στον Χάρβεϊ Ουάινσταϊν και στον αδελφό του Μπομπ, βρίσκεται πίσω από κολοσσιαίες κινηματογραφικές επιτυχίες. Ο Ουάινσταϊν εκδιώχθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας τον Οκτώβριο, όταν οι αποκαλύψεις εις βάρος του για σεξουαλικές παρενοχλήσεις φερελπίδων ηθοποιών πήραν μορφή χιονοστιβάδας.

«Ο Ουάινσταϊν ζητούσε από γυναίκες να επιδοθούν σε σεξουαλικές ή υποτιμητικές πράξεις ως αντάλλαγμα για τη συνέχιση της συνεργασίας τους με την εταιρεία ή για την προώθηση της σταδιοδρομίας τους», αναφέρει η αγωγή. «Η εταιρεία παραβίασε κατ’ επανάληψιν τη νομοθεσία διά της αποτυχίας να προστατεύσει τις υπαλλήλους της από διαρκείς σεξουαλικές παρενοχλήσεις, πράξεις εκφοβισμού και διακρίσεων».

Στην αγωγή περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τις βοηθούς που διατηρούσε ο Ουάινσταϊν, βασικό καθήκον των οποίων ήταν να δημιουργούν τις συνθήκες ώστε να απομονώνεται το εκάστοτε θύμα, να τιμωρείται ή να ανταμείβεται ανάλογα με την αντίδρασή του στα ανοίγματα του μεγαλοπαραγωγού. «Παρόλο που η συμπεριφορά του κ. Ουάινσταϊν δεν ήταν αλάθητη, δεν υπήρξε εγκληματική δραστηριότητα και στο τέλος θα φανεί ότι προήγαγε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις-κλειδιά απ’ ό,τι οποιοσδήποτε άλλος, ενώ δεν υπήρχαν διακρίσεις ούτε στη Miramax ούτε στη The Weinstein Company», δήλωσε ο συνήγορός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή