Υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά το μνημόνιο ο Γ. Στουρνάρας

Υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά το μνημόνιο ο Γ. Στουρνάρας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της ύπαρξης προληπτικής χρηματοοικονομικής υποστήριξης τάχθηκε χθες για άλλη μία φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, διαχωρίζοντας τη θέση του από αυτήν της κυβέρνησης, που είναι αντίθετη στην προληπτική γραμμή, φοβούμενη μνημονιακές δεσμεύσεις.

Επίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και να στραφεί από την υψηλή φορολόγηση στην περικοπή μη παραγωγικών δαπανών. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή και τη στροφή στη «μαύρη» οικονομία, σημείωσε.

Μιλώντας στο Ελληνοϊσπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Στουρνάρας είπε ότι είναι σημαντικό να διευκρινιστεί το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική οικονομία μετά το τέλος του μνημονίου και ειδικότερα η μορφή της εποπτείας και το κατά πόσον και υπό ποιες προϋποθέσεις θα είναι διαθέσιμη μια προληπτική χρηματοοικονομική υποστήριξη.

Στο σημείο αυτό, ο κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι κατά την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος ένα τέτοιο προληπτικό πλαίσιο θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια ως προς την πρόσβαση της χώρας σε χρηματοδότηση μετά το τέλος του προγράμματος, ιδίως σε περίπτωση αναταραχών στις αγορές.

Επίσης, είπε ο κ. Στουρνάρας, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα για να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες (waiver), καθώς και να τα περιλάβει τελικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κατά την κανονική διάρκειά του ή κατά την περίοδο επανεπένδυσης.

Σε αντίθεση με ορισμένες τραπεζικές πηγές που υποβαθμίζουν τη σημασία του waiver, o κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι, κατά την άποψη της κεντρικής τράπεζας, η διατήρησή του είναι σημαντική για την ομαλή χρηματοδότησή τους, για όσο διάστημα τουλάχιστον η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, τις οποίες μετέφερε ο διοικητής της, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 1,6% το 2017 και θα είναι 2,4% το 2018 και 2,5% το 2019, όσο περίπου προβλέπουν οι δανειστές και η κυβέρνηση. Ακόμη σημείωσε πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος είναι εφικτός.

Το μείζον θέμα κατά τους επόμενους μήνες, είπε ο κ. Στουρνάρας, είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας ώστε να επιστρέψει στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή