Μέρκελ: Ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνει ό,τι θέλει

Μέρκελ: Ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνει ό,τι θέλει

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μαίνεται η αναταραχή στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων στη Γερμανία μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για έναν νέο μεγάλο συνασπισμό κι ενόψει του κρίσιμου εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την επικύρωσή της από τη βάση στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Αποδέκτρια έντονων παραπόνων είναι και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, καθώς πολλά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) αμφισβητούν την επιλογή της να αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες.

«Η Γερμανία χρειάζεται νέες εκλογές, χωρίς τη Μέρκελ», έγραψε ο Γιάκομπ Αουγκστάιν, θετός γιος του ιστορικού εκδότη και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού Spiegel. Η ίδια ωστόσο στην κυριακάτικη συνέντευξή της στο δεύτερο κρατικό κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης υποσχέθηκε ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της και πως στο υπουργικό της συμβούλιο θα συμμετέχουν νέα πρόσωπα. Απαντώντας, επίσης, στην κριτική για το υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι «ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνει ό,τι θέλει, καθώς η πολιτική για τον προϋπολογισμό και την Ευρώπη αποφασίζεται από κοινού».

«Θα ήθελα να κρατήσω το υπουργείο, αλλά η πολιτική έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις και ένας υπουργός δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Προϋπολογισμός και ευρωπαϊκή πολιτική ασκούνται από κοινού», συμπλήρωσε κι εξήγησε ότι ήταν σαφές πως, εάν το SPD δεν έπαιρνε το υπουργείο, δεν θα καθίστατο δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης. Η Μέρκελ διευκρίνισε ακόμη ότι τα ονόματα των στελεχών που θα αναλάβουν τα έξι υπουργεία που εξασφάλισε το CDU θα γίνουν γνωστά πριν από το έκτακτο συνέδριο της 26ης Φεβρουαρίου ώστε οι σύνεδροι να μπορούν να αποφασίσουν έχοντας πλήρη εικόνα και υποσχέθηκε, κατά την επιλογή των προσώπων, να λάβει υπόψη της και «όχι μόνο τους άνω των 60 ετών».

Aνανέωση

Η δέσμευσή της για ανανέωση ικανοποίησε πολλά στελέχη του κόμματός της, ανάμεσά τους και τον επίτροπο Γκίντερ Οτινγκερ, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η καγκελάριος θα προχωρήσει τα επόμενα χρόνια στα απαραίτητα βήματα για μια συντεταγμένη διαδοχή στο κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή