Ε.Ε.: Κονδύλια με αβέβαιη κατάληξη

Ε.Ε.: Κονδύλια με αβέβαιη κατάληξη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κίνδυνο να καταλήξουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την Ουγγαρία στα χέρια του στενού κύκλου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν αναφέρεται σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian. Αφορμή αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις της Γερμανίδας ευρωβουλευτού Ινγκεμποργκ Γκρέσλε, επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την ανάγκη να διεξαχθεί εξονυχιστικότερος έλεγχος για την κατανομή ευρωπαϊκών πόρων στην Ουγγαρία. Το επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 προβλέπει πως, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η Ουγγαρία θα λάβει ένα αρκετά γενναιόδωρο ποσό, συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζουν έντονη ανησυχία πως οι ευρωπαϊκοί πόροι θα καταλήξουν τόσο στην οικογένεια του Ορμπαν, όσο και στην τάξη ολιγαρχών που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον ίδιο. Στο στόχαστρο των κατηγοριών βρίσκεται η πρακτική που έχει αναπτυχθεί εντός της χώρας να ανατίθενται δημόσιες συμβάσεις ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σε συγκεκριμένα πρόσωπα χωρίς να υπάρχει ουσιώδης ανταγωνισμός.

«Ημιπαρανομία»

Η Γκρέσλε δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Ουγγαρία «έχει συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν». Επειτα από πρόσφατη επίσκεψη στην Ουγγαρία, η Γκρέσλε και η επιτροπή υπολόγισαν πως το 36% των προσφορών για δημόσιες συμβάσεις προερχόταν από έναν και μόνο υποψήφιο. Η ίδια αναφέρθηκε και στην Πολωνία και την Κροατία παρατηρώντας πως η αντίστοιχη αναλογία εκεί είναι ακόμα υψηλότερη, σκαρφαλώνοντας στο 45%, ποσοστό που οι ευρωβουλευτές θεωρούν ασυνήθιστα υψηλό. «Οι κανόνες φαίνεται να μην παραβιάζονται αλλά την ίδια στιγμή αποφεύγεται ο ανταγωνισμός», δήλωσε η Γκρέσλε, κάνοντας λόγο για ένα νέο είδος «ημιπαράνομης» ανωμαλίας. Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του Λουξεμβούργου Φρανκ Ενγκελ δήλωσε για την υπόθεση πως «η ανάθεση δημοσίων συμβάσεων στην Ουγγαρία είναι ζήτημα ευνοιοκρατίας και όχι αξίας».

Μετά τη διεξαγωγή έρευνας στην Ουγγαρία, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης (Olaf) είχε εντοπίσει σοβαρά παραπτώματα σε συμβάσεις οδικού φωτισμού που είχε συνάψει η εταιρεία που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του γαμπρού του Ορμπαν, Ιστβάν Τιμπόρτς. Η Olaf έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει πίσω πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια που διατέθηκαν σε έργα οδικού φωτισμού, ενώ η υπηρεσία είχε ζητήσει παλαιότερα να γίνει το ίδιο και για τα 283 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε η Ουγγαρία για την κατασκευή νέας γραμμής μετρό στη Βουδαπέστη, λόγω της ύπαρξης αποδείξεων για «απάτη και πιθανή διαφθορά». Οι ανησυχίες για τα φαινόμενα της κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων φαίνεται πως θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο οποίος θα είναι μειωμένος κατά 13 δισεκατομμύρια εξαιτίας του Brexit. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παγίως υπογραμμίσει πως δεν πρόκειται να δείξει ανοχή σε φαινόμενα κατάχρησης ευρωπαϊκών πόρων, καθώς «τα κράτη-μέλη είναι πρωταρχικώς υπεύθυνα για την ορθολογική διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων». Ο Ορμπαν, από την άλλη, είχε επιμείνει τον Δεκέμβριο πως η οικονομία της Ουγγαρίας δεν εξαρτάται από εξωτερικές δυνάμεις και θα μπορούσε να αναπτύσσεται και χωρίς τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή