Κρατούμενοι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί

Κρατούμενοι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθεροι ως προς το ποινικό σκέλος που αφορά το τρίτο αίτημα έκδοσής τους, το οποίο απηύθυναν οι τουρκικές αρχές, αλλά κρατούμενοι για διοικητικούς λόγους, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της χορήγησης ασύλου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί.

Κρίνοντας το ποινικό σκέλος που αφορά το νέο αίτημα έκδοσης που απέστειλε το 33ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα για οκτώ αδικήματα, ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Βούλγαρης απεφάνθη ότι δεν συντρέχει λόγος κράτησής τους.

Η Τουρκία εκ νέου ζητεί να εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί προκειμένου να δικαστούν για: απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού και πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Κατά το τυπικό, η αντεισαγγελέας Εφετών Ευσταθία Καπαγιάννη στις 8 Φεβρουαρίου παρήγγειλε την κράτηση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ωστόσο ο εισαγγελέας Εφετών έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι.

Αλλωστε, ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί για το προηγούμενο αίτημα έκδοσης πως οι οκτώ δεν μπορούν να εκδοθούν για να δικαστούν στην Τουρκία καθώς δεν παρέχονται τα απαιτούμενα εχέγγυα ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης και θα προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Ως προς το διοικητικό σκέλος της υπόθεσης, που αφορά το εκκρεμές αίτημα για χορήγηση ασύλου, οι οκτώ παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Το αίτημα θα εξεταστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από προσφυγή των συνηγόρων ενός εκ των οκτώ, με τη διαδικασία της «πιλοτικής δίκης». Η απόφαση που θα εκδοθεί ωστόσο θα αφορά το σύνολο των Τούρκων αξιωματικών.

Ο προσδιορισμός εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται εντός της εβδομάδος, ενώ κατόπιν αυτής της εξέλιξης δεν θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη για τις 15 Φεβρουαρίου εκδίκαση της υπόθεσης ασύλου από το Διοικητικό Εφετείο.

Παρέμβαση ΔΣΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέμβαση υπέρ ενός εκ των Τούρκων αξιωματικών είχε ασκήσει ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας διά του προέδρου του Δημήτρη Βερβεσού και του δικηγόρου Χριστόφορου Αργυρόπουλου. Πιθανότατα αντίστοιχη παρέμβαση θα ασκηθεί και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ως προς το νέο αίτημα έκδοσης που απηύθυναν οι τουρκικές αρχές, αυτό θα εξεταστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή