Πρώην πρόεδρος Βουλγαρίας: Εις βάρος των συμφερόντων μας οι προτάσεις για «Ανω ή Βόρεια Μακεδονία»

Πρώην πρόεδρος Βουλγαρίας: Εις βάρος των συμφερόντων μας οι προτάσεις για «Ανω ή Βόρεια Μακεδονία»

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό παίρνει με δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, σημειώνοντας πως οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν θα πρέπει να αποβούν σε βάρος της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Βουλγαρίας, είναι μεν θετικό το γεγονός ότι συζητείται η διαφωνία για την ονομασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά ο ίδιος ανησυχεί, γιατί «οι συνομιλίες αρχίζουν να κατευθύνονται σε λύσεις οποίες είναι αντίθετες με το βουλγαρικό συμφέρον».

«Ναι, πάνω απ' όλα αναγνωρίζουμε τη ‘’Μακεδονία’’ με το συνταγματικό της όνομα, αλλά θεωρούμε ότι προτάσεις όπως ‘’Άνω Μακεδονία’’ ή ‘’Βόρεια Μακεδονία’’, είναι λύσεις υπέρ της Ελλάδας, αλλά εις βάρος του βουλγαρικού συμφέροντος» ανέφερε ο Παρβάνοφ σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό κανάλι BTV.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας (2002 έως 2012) θεωρεί ότι δεν εναπόκειται στη Σόφια και στη βουλγαρική διπλωματία πώς θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά η βουλγαρική πλευρά έχει λόγο, καθώς όπως είπε, σε κάποιο σημείο θα πρέπει να υπάρξει «κάποια ευθυγράμμιση με τη Βουλγαρία».

«Η ονομασία ‘’Βόρεια’’ ή ‘’Άνω Μακεδονία’’ περιλαμβάνει την περιοχή του Πιρίν… η περιοχή του Αιγαίου δεν μας απασχολεί και δεν το σχολιάζουμε. Το θέμα πρέπει τουλάχιστον να συζητηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών» σημείωσε ο Παρβάνοφ.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Βουλγαρίας η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων οφείλεται στις πιέσεις της Δύσης, «πιθανότατα πέραν του ωκεανού», όπως είπε, υπαινισσόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή