Το χρονικό του επεισοδίου στα Ιμια

Το χρονικό του επεισοδίου στα Ιμια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια. Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού τα μεσάνυχτα προκαλώντας υλικές ζημιές.

Πηγές του Λιμενικού ανέφεραν ότι το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής χτύπησε με την πλώρη την πρύμνη του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού με κωδικό "090".

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Ναυτιλίας «γύρω στις 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης “090” του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή. Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ιμια παραμένει αυξημένη, ενώ με βάση το κριτήριο αναλογικότητας στην περιοχή, από την ελληνικά πλευρά δεν υπάρχουν πολεμικά στην περιοχή, αλλά μόνο σκάφη του Λιμενικού.

Το σκάφος του Λιμενικού ήταν μήκους 60 μέτρων ολλανδικής κατασκευής και είχε αγοραστεί πριν από 1,5 χρόνο. Μετά το συμβάν επικράτησε ένταση και «εικονική ναυμαχία» μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πλοίων που έσπευσαν στην περιοχή.

Το χρονικό του επεισοδίου στα Ιμια-1

Φωτογραφία από militaire.gr

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το γεγονός δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ενώ το σκάφος του Λιμενικού αναχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης από την Λέρο για τον Πειραιά προκειμένου να επισκευασθεί.

Το περιστατικό που έχει καταγραφεί αποδεικνύει την ένταση που υπάρχει στην περιοχή εδώ και πολλούς μήνες.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή των Ιμίων, σύμφωνα με το lerosnews.gr, βρίσκεται πλωτό του Λιμενικού Σώματος ενώ έσπευσε και σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής. 

Ταυτόχρονα, υπάρχει διακριτική παρακολούθηση της περιοχής των Ιμίων από κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού (Πολεμιστής).

Το Λιμενικό αναφέρει ότι λεπτομέρειες για τις συνθήκες του ατυχήματος θα γνωστοποιηθούν εντός της ημέρας. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου τουρκική ακταιωρός ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε έναν επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε στην επαφή με το πλοίο του ΠΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή