Πρόσθετες προβλέψεις 5-6 δισ. λαμβάνουν οι τράπεζες για το 2017

Πρόσθετες προβλέψεις 5-6 δισ. λαμβάνουν οι τράπεζες για το 2017

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ 5 και 6 δισ. ευρώ θα κυμανθούν οι πρόσθετες προβλέψεις που θα διενεργήσουν για τη χρήση του 2017 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της υιοθέτησης του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9.

Οι προβλέψεις αυτές θα επιβαρύνουν κατευθείαν τα κεφάλαια και δεν θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα των τραπεζών. Επιπροσθέτως, το πλήγμα αυτό ουσιαστικά δεν θα ληφθεί υπόψη στο stress test που πραγματοποιεί η ΕΚΤ, καθώς οι εποπτικές αρχές έχουν δώσει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αποσβέσουν σε βάθος πενταετίας τη ζημία, με το 30% της επίπτωσης να αναγνωρίζεται τα πρώτα τρία χρόνια και το υπόλοιπο 70% θα βαρύνει τα εποπτικά κεφάλαια την τελευταία διετία. Με άλλα λόγια, σε ό,τι αφορά τα εποπτικά κεφάλαια –δηλαδή αυτά που η ΕΚΤ λογίζει ως κεφάλαια– δεν θα επηρεαστούν σχεδόν καθόλου από την υιοθέτηση του IFRS 9 και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των εγχώριων τραπεζών θα παραμείνουν στα πολύ υψηλά επίπεδα που βρίσκονται.

Σημειώνεται ότι με το IFRS 9 αλλάζει ο ορισμός της αθέτησης, δηλαδή του πότε ένα δάνειο χαρακτηρίζεται μη εξυπηρετούμενο, και γίνεται πιο αυστηρός και συγκεκριμένος, περιορίζοντας δραστικά τα περιθώρια διασταλτικής ερμηνείας από τις επιμέρους τράπεζες. Σε γενικές γραμμές, με τους νέους κανόνες όλα τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) θα θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επιβάλλοντας την πλήρη κάλυψή τους με προβλέψεις. Επιπλέον προβλέψεις θα πρέπει να πραγματοποιήσουν οι τράπεζες –επίσης στο πλαίσιο του IFRS 9– και για δάνεια όπου έχουν πραγματοποιηθεί ρυθμίσεις, καλύπτοντας όλη τη διάρκεια του δανείου.

Οι τράπεζες ήδη έχουν «κλειδώσει» το ύψος των σχετικών προβλέψεων που θα πραγματοποιήσουν στο πλαίσιο του IFRS 9, και οι οποίες θα ανέλθουν στα 5,5 δισ. ευρώ, καθώς την επόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τους ισολογισμούς τους για τη χρήση του 2017 βάσει των οποίων θα «τρέξει» το stress test της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών (Common Equity Tier 1 – CET1) σε ενοποιημένη βάση ανήλθε στο 17,1% έναντι 16,9% τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ενισχύθηκε σε 17,2% από 17%, αντίστοιχα. Στο εννεάμηνο του 2017 τα λειτουργικά έσοδα των εγχώριων τραπεζών ανήλθαν στα 6,46 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν στα 3,21 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 4,2% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2016, ενώ οι προβλέψεις ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 στα 2,82 δισ. ευρώ έναντι 2,68 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016 (+5,3%). Σε ό,τι αφορά το τελικό αποτελέσμα οι εγχώριες τράπεζες εμφάνισαν στο εννεάμηνο ζημίες 80 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή