Ιερώνυμος: «Βιβλία με τη σφραγίδα της Εκκλησίας»

Ιερώνυμος: «Βιβλία με τη σφραγίδα της Εκκλησίας»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ζήτημα των βιβλίων των Θρησκευτικών που διδάσκονται στα σχολεία της χώρας έθιξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη χθεσινή κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών. «Τα βιβλία των Θρησκευτικών πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα της Εκκλησίας», δήλωσε εξαρχής ο κ. Ιερώνυμος, υπενθυμίζοντας στην ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και του υπουργείου Παιδείας την πρόβλεψη του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αρμοδιότητα της Συνόδου της Εκκλησίας να ελέγχει τα βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών ως προς το δογματικό τους περιεχόμενο. «Αυτό το κείμενο που θα διδαχθεί στο μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να φέρει τη σφραγίδα της Εκκλησίας ότι δεν είναι ανορθόδοξο και αντιχριστιανικό», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. «Εδώ πρέπει να παραδεχθούμε ότι μας παραβλέπει η πλευρά της πολιτείας. Τα συζητούμε όμως αυτά και πρέπει να πω ότι υπάρχει προαίρεσις», προσέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος ενώπιον των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην εν λόγω παρέμβασή του σχετικά με τα Θρησκευτικά, ο κ. Ιερώνυμος εστίασε στη στάση της Συνόδου. «Εμείς ως Εκκλησία, ως Ιερά Σύνοδος, μολονότι μας επιτίθενται, μας πληγώνουν, μας καταλογίζουν ότι είμαστε αδιάφοροι κ.λπ., έχουμε υπομονή», ανέφερε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με τη romfea.gr. «Και περιμένουμε. Και θα περιμένουμε να δούμε αυτά τα τετράδια. Και θα συμβουλευθούμε τους καθηγητές πανεπιστημίου, τους θεολόγους, ώστε η κρίσις μας να είναι αυτή που πρέπει να είναι. Και εκεί θα δούμε αν συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε για τα περαιτέρω. Ομως, ενώ εμείς έχουμε υπομονή σαν Σύνοδος, βλέπουμε από πλευράς πολιτείας βιασύνη. Γιατί ήδη κυκλοφορούν τα νέα βιβλία Θρησκευτικών», υποστήριξε ο κ. Ιερώνυμος, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του.

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον σύμβουλο του ΙΕΠ Ευστράτιο Ψάλτου να μεταφέρει και να εξηγήσει την αγωνία της Συνόδου. «Πρώτον, […] βάσει Συντάγματος έχουμε αρμοδιότητα εμείς –καλώς ή κακώς, το έχουμε– να πούμε τη γνώμη μας, αν τα βιβλία των Θρησκευτικών είναι σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, όχι με τη δική μας γνώμη. Και το δεύτερο, αφού τέθηκε για κάποιο χρόνο σε δοκιμασία το νέο αυτό υλικό, να έχουμε υπομονή από όλες τις πλευρές, ώστε να τα δούμε με ηρεμία και να αποφασίσουμε. Και η Σύνοδος αυτό κάνει. Και τελικά τότε θα φανεί ξάστερα τι επιδιώκουμε εμείς και τι επιδιώκει κάποιος άλλος χώρος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή