Ο Ερντογάν απειλεί Ελλάδα και Κύπρο

Ο Ερντογάν απειλεί Ελλάδα και Κύπρο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρη απειλή προς την Ελλάδα και την Κύπρο απηύθυνε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλώντας και τις δύο χώρες «να μην κάνουν το λάθος βήμα» στην Ανατολική Μεσόγειο μετά το περιστατικό στην κυπριακή ΑΟΖ. 

«Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του στην Άγκυρα και πρόσθεσε: «Κανείς να μην νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τουρκικά πολεμικά πλοία παρατηρούν τις εξελίξεις στην περιοχή».

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου έρχεται μια μέρα μετά την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η οποία χαρακτήρισε μονομερείς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού».

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. κάλεσε τη Δευτέρα την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να καταστρέψει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Επίθεση και στις ΗΠΑ

Στην συνέχεια της ομιλίας του, που είναι σε εξέλιξη, επιτέθηκε και στις ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση παροχής οικονομικής βοήθειας στο συροκουρδικό PYD. Η απόφαση αυτή του στρατηγικού μας εταίρου, είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος πρόεδρος θα επηρεάσει και την δική μας απόφαση. «Μας ζητάνε να παραδοθούμε στους τρομοκράτες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ίσο με τις ΗΠΑ. Στο ΝΑΤΟ κάθε χώρα είναι ίση με τις ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης όπως μεταδίδει το CNN Turk ότι «όλοι αυτοί που λένε ότι θα προβούν σε αντίποινα εάν δεχθούν επίθεση δεν έχουν ακόμη δεχτεί στο πρόσωπό τους "οθωμανικό χαστούκι"».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Αγκυρα το συριακό PYD δεν είναι παρά η άλλη πλευρά του νομίσματος του PKK, που πολεμά στο εσωτερικό της Τουρκίας για τη δημιουργία κουρδικού κράτους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή