Η ολυμπιακή κορεατική προσέγγιση και οι ΗΠΑ

Η ολυμπιακή κορεατική προσέγγιση και οι ΗΠΑ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Στην πιο συγκινητική στιγμή της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, την κοινή είσοδο αθλητών από τα δύο κορεατικά κράτη υπό κοινή σημαία, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς παρέμεινε καθιστός και ανέκφραστος, ενώ όλη η κερκίδα των επισήμων γύρω του είχε σηκωθεί και χειροκροτούσε. Τότε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν στράφηκε προς τα πίσω και έδωσε το χέρι στην αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, την Κιμ Γιο Γιονγκ.

H Kιμ επέστρεψε στην Πιονγιάνγκ έπειτα από τρεις ημέρες γευμάτων και επαφών με ανώτατους Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, ενώ οι Αγώνες συνεχίζονται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη, όμως, το κλίμα είναι θερμότερο απ’ ό,τι ήταν εδώ και πολλά χρόνια. Το πιο χειροπιαστό διπλωματικό άνοιγμα ήταν η πρόσκληση της Βόρειας Κορέας προς τον Μουν να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα. «Ας δημιουργήσουμε το περιβάλλον που θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο», απάντησε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

«Εκστρατεία πίεσης»

Στο κλίμα της προσέγγισης, η συνεχής επανάληψη από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο του μηνύματος ότι η Βόρεια Κορέα είναι επικίνδυνη και πρέπει να απομονωθεί ήταν κάπως αταίριαστη. Ισως γι’ αυτό, στη συνέντευξη που παραχώρησε εν πτήσει για την Ουάσιγκτον, ο Πενς είπε ότι «η εκστρατεία της μέγιστης πίεσης θα συνεχιστεί και θα ενταθεί», αλλά προσέθεσε: «Αν θέλετε να μιλήσουμε, θα μιλήσουμε».

Την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί αν η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών θα έχει αποτελέσματα, αλλά σημείωσε ότι δεν έχει δημιουργηθεί απόσταση ανάμεσα στους στενούς συμμάχους Ουάσιγκτον και Σεούλ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή