H γερμανική Delivery Hero εξαγόρασε την deliveras.gr

H γερμανική Delivery Hero εξαγόρασε την deliveras.gr

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γερμανικά χέρια πέρασε η online πλατφόρμα παραγγελίας έτοιμου φαγητού deliveras.gr. Η εταιρεία εξαγοράσθηκε κατά 100% από τη γερμανική εταιρεία Delivery Hero, σύμφωνα με γνωστοποίηση της τελευταίας που περιέχεται σε ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2017. Λεπτομέρειες, ωστόσο, σχετικά με τη νέα εξαγορά της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας, δεν έγιναν γνωστές.

Είναι η τρίτη online πλατφόρμα έτοιμου φαγητού που αποκτά στη χώρα μας η εταιρεία Delivery Hero. Η πρώτη ήταν η e-food.gr που εξαγοράστηκε αντί περίπου 22 εκατ. ευρώ, στις αρχές του 2015 και η δεύτερη είναι η πλατφόρμα clickdelivery.gr, η οποία αποκτήθηκε εμμέσως, χάρις στην εξαγορά της τουρκικής Yekem Sepeti. Υπενθυμίζεται ότι η Yemek Sepeti, που αποκτήθηκε το 2015 από την Delivery Hero, ήλεγχε πλειοψηφικό μερίδιο στην clickdelivery.gr. Ετσι, η γερμανικής εταιρεία ελέγχει σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό την online παραγγελιοληψία έτοιμου φαγητού στη χώρα μας.

Η Delivery Hero αποτελεί το νέο αστέρι της διαδικτυακής κοινότητας. Εχοντας έξι χρόνια ζωής, πέρασε πρόσφατα (Ιούνιος 2017) το κατώφλι του γερμανικού χρηματιστηρίου, αντλώντας κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ήταν η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή τα τελευταία τρία χρόνια, γερμανικής εταιρείας στον τομέα της τεχνολογίας. Ως συνέπεια, η εταιρεία διαθέτει σημαντικά κεφάλαια για επέκταση σε άλλες αγορές. Ηδη δραστηριοποιείται σε 42 αγορές, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 72 δισ. δολάρια. Η συνολική παγκόσμια αγορά παράδοσης έτοιμου φαγητού εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 7,5 τρισ. δολ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2017, η Delivery Hero παρέδωσε φαγητό συνολικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ μέσα από 290 εκατ. παραγγελίες. Κάλυψε, έτσι, μόλις το 5% της αγοράς που απευθύνεται και το 0,5 τοις χιλίοις της παγκόσμιας αγοράς. Την ίδια χρονιά πέτυχε έσοδα της τάξης των 544 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα εμφάνισε ζημίες ύψους τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ.

Παρά όμως τις υψηλές ζημίες, η γερμανική εταιρεία εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο με όρους εσόδων όσο και παραγγελιών. To 2016 η εταιρεία είχε έσοδα 297 εκατ. ευρώ και ζημίες 107 εκατ. ευρώ. Επομένως, μέσα στο 2017 τα έσοδά της αυξήθηκαν με ρυθμό μεγαλύτερο από 80% και οι παραγγελίες κατά 50%. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμφίβολα συμβάλλουν και οι εξαγορές επιχειρήσεων που προσφέρουν στην εταιρεία νέες πηγές εσόδων. Πάντως από το 2011 που ξεκίνησε τις δραστηριότητές της, η εταιρεία είναι συνεχώς ζημιογόνος. Παρά ταύτα, σήμερα η Delivery Hero αποτιμάται στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σε περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ απασχολεί περισσότερους από 6.500 υπαλλήλους σε 42 χώρες.

Για την ελληνική deliveras.gr οικονομικά στοιχεία υπάρχουν μόνον για τη χρήση του 2015. Στη συγκεκριμένη 3η εταιρική χρήση, η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 285.000 ευρώ και ζημίες 578.000 ευρώ. Στους βασικούς μετόχους της deliveras.gr περιλαμβάνεται ο ιδρυτής της Χρ. Τόσκας και η επενδυτική εταιρεία Elikonos Jeremie SCA Sicar. H τελευταία το 2015 τοποθέτησε περί τις 350 χιλ. ευρώ στην εταιρεία, κι έκτοτε κατέχει το 35% της επιχείρησης. Το υπόλοιπο κατέχουν οι συνιδρυτές της μαζί με την εταιρεία τεχνολογίας OGH Holdings. Η εταιρεία εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ήταν η μόνη πλατφόρμα που η γερμανική εταιρεία δεν ήλεγχε στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή