Η Ε.Ε. εξετάζει τη μείωση κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις χρηματιστηριακές

Η Ε.Ε. εξετάζει τη μείωση κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις χρηματιστηριακές

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου θα πρέπει όλες οι χρηματιστηριακές εταιρείες (ΕΠΕΥ) να έχουν αποστείλει ηλεκτρονικά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις, σύμφωνα με το προτεινόμενο πλαίσιο της νέας προληπτικής εποπτείας, με ημερομηνία αναφοράς των υπολογισμών την τελευταία εργάσιμη του 2017 (29/12). Στόχος αυτής της συγκέντρωσης των στοιχείων, που θα αποστείλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι τις 8 Μαρτίου 2018 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να αποφασισθεί –ύστερα από διαβούλευση μεταξύ όλων των εποπτικών αρχών των χωρών της Eυρωζώνης– η μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των χρηματιστηριακών εταιρειών. Η ουσία ξεκινά από το γεγονός ότι στο προηγούμενο εποπτικό πλαίσιο η ευρωπαϊκή οδηγία εξίσωνε ουσιαστικά τις χρηματιστηριακές (ΕΠΕΥ) με τις τράπεζες, αν και οι πρώτες ούτε δέχονταν καταθέσεις, ούτε χορηγούσαν δάνεια, και γενικότερα λειτουργούσαν (και συνεχίζουν να λειτουργούν) με ένα πολύ διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο.

Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «στόχος των προτάσεων είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του υφιστάμενου πλαισίου, με τον καθορισμό ενός πλαισίου προληπτικής εποπτείας αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις επενδύσεων προσαρμοσμένο στα επιχειρηματικά μοντέλα των εν λόγω επιχειρήσεων, πιο ευαίσθητο ως προς τους κινδύνους που πράγματι ενέχουν και προκύπτουν από την παροχή των υπηρεσιών και την άσκηση των δραστηριοτήτων τους».

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το σύνολο των επιχειρήσεων επενδύσεων (ΕΠΕΥ) κατατάσσεται σε τρεις κατηγορίες: συστημικές, μικρές μη διασυνδεδεμένες και λοιπές επιχειρήσεις επενδύσεων. Οι συστημικές (αναφέρεται στις τραπεζικές ΕΠΕΥ) με ενεργητικό άνω των 30 δισ. ευρώ θα συνεχίσουν να εμπίπτουν στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο με αυτό των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των ΕΠΕΥ που χαρακτηρίζονται ως μικρές με συγκεκριμένα κριτήρια υπολογίζονται ως το υψηλότερο των απαιτήσεων αρχικού κεφαλαίου και του 25% των ετήσιων παγίων εξόδων τους. Για τις λοιπές επιχειρήσεις προβλέπεται, επιπλέον, ο υπολογισμός κεφαλαιακών απαιτήσεων βάσει συγκεκριμένων παραγόντων ανάλογα με την έκταση των δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών που παρέχουν. Η νέα πρόταση για τη δημιουργία νέου πλαισίου προληπτικής εποπτείας των επιχειρήσεων επενδύσεων βασίζεται στο σκεπτικό ότι το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο προληπτικής εποπτείας προβλέφθηκε κυρίως για τις τράπεζες και τους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζουν.

Εν τω μεταξύ, τον πρώτο μήνα του 2018, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι (Credit Suisse, UBS, Citigroup, Bank of America, Société Générale και Deutsche Bank) που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. ως μέλη εξ αποστάσεως (remote members) πραγματοποίησαν το 15,19% των συναλλαγών. Συνολικά, σε σύνολο 48 χρηματιστηριακών, οι 10 πρώτες σε μερίδια αγοράς κάλυψαν το 79,85% των συναλλαγών του φετινού Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή