Πρόταση και από ΓΕΚ Τέρνα στη ΔΕΗ για αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου

Πρόταση και από ΓΕΚ Τέρνα στη ΔΕΗ για αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από ασχημόπαπο σε κύκνο μεταμορφώνεται ο ΑΗΣ Αμυνταίου για τους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους. Πρόταση προς τη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για την αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου με ίδια κεφάλαια έχει καταθέσει εκτός από τον όμιλο Μυτιληναίου και η ΓΕΚ Τέρνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η πρόταση παρουσιάστηκε επισήμως στη διοίκηση της ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ από τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με αυτή, ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα προτίθεται να αναλάβει το κόστος αποκατάστασης και αναβάθμισης των δύο μονάδων του Αμυνταίου έναντι μακροχρόνιας σύμβασης για την απορρόφηση της παραγόμενης ισχύος σε προσυμφωνημένη τιμή. Η ισχύς του αναβαθμισμένου Αμυνταίου θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της θυγατρικής της Ηρων στη λιανική αγορά. Κύκλοι του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα τονίζουν στην «Κ» ότι αναμένουν τις αποφάσεις της ΔΕΗ και του υπουργείου Ενέργειας σχετικά με την παράταση του χρόνου ζωής του Αμυνταίου, θέμα που όπως είναι ήδη γνωστό ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες. Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, επιδιώκει επίσης την παράταση της ζωής του Αμυνταίου και την αναβάθμιση του σταθμού και δεν έχει αποκρύψει το γεγονός ότι αναζητεί επενδυτή που θα βάλει τα απαιτούμενα κεφάλαια, αφού η ίδια αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και πρόσβασης σε πρόσθετη χρηματοδότηση. Ωστόσο, συνδέει εύλογα την αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου με το ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο για τη ΔΕΗ αλλά και την ασφάλεια της τροφοδοσίας της χώρας σε ηλεκτρισμό θέμα, που αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν κι αυτό γιατί η χώρα έχει δεσμευθεί για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή. Ο κ. Σταθάκης, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, επιδίωξε να πείσει για την αναγκαιότητα να κρατηθεί στη ζωή ο ΑΗΣ Αμυνταίου πέραν της προγραμματισμένης απόσυρσης το 2019, επικαλούμενος τόσο ζητήματα επάρκειας της χώρας σε ηλεκτρισμό όσο και τη διασφάλιση της απασχόλησης των 1.000 εργαζομένων αλλά και της τηλεθέρμανσης στις πόλεις Αμυνταίου και Φιλώτα. Οι διαπραγματεύσεις αυτή την περίοδο διεξάγονται μεταξύ του υπουργείου και της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και εν αναμονή των αποτελεσμάτων εκτός από τη ΔΕΗ βρίσκονται οι όμιλοι Μυτιληναίου και ΓΕΚ Τέρνα αλλά και ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος έχει γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον του για την αναβάθμιση του Αμυνταίου από κοινού με την κινεζική Shenhua. H πρόταση Κοπελούζου – Shenhua, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, αναφέρεται στη μετοχική συμμετοχή των δύο εταιρειών στον σταθμό του Αμυνταίου.

Η πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου, όπως αποκάλυψε η «Κ», αναφέρεται στην ανάληψη του κόστους αναβάθμισης του ΑΗΣ Αμυνταίου (110 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ) έναντι διασφάλισης 12ετούς σύμβασης με την Αλουμίνιον της Ελλάδας για ισχύ 300-400 MW, με δυνατότητα αύξησης της ισχύος ανάλογα με τη συμμετοχή που θα έχουν στο εγχείρημα και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις της ΔΕΗ για την αξιοποίηση των προτάσεων που έχει στα χέρια της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή