Η Barclays εκ νέου στο στόχαστρο για δάνειο 3 δισ. προς το Κατάρ

Η Barclays εκ νέου στο στόχαστρο για δάνειο 3 δισ. προς το Κατάρ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει ο βρετανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός Barclays, ο οποίος κατηγορείται από την Αρχή Καταπολέμησης Οικονομικών Εγκλημάτων της Βρετανίας ότι το 2008 χορήγησε παρανόμως δάνειο 3 δισ. δολαρίων στο Κατάρ, που είναι μέτοχος της τράπεζας. Εν συνεχεία, το Κατάρ χρησιμοποίησε τα κεφάλαια αυτά για να αγοράσει επιπλέον μετοχές της Barclays, πρακτική η οποία απαγορεύεται από τη βρετανική νομοθεσία. Ειδικότερα, η Αρχή κατηγορεί τόσο την εταιρεία συμμετοχών της Barclays όσο και τέσσερα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας ότι συνωμότησαν για να χορηγήσουν το δάνειο στους Καταριανούς μετόχους. Το δάνειο ακολούθως χρησιμοποιήθηκε για να στηριχθεί η μετοχή της Barclays, όταν ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Στους κατηγορουμένους συμπεριλαμβάνεται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclays Bank, Τζον Βάρλεϊ.

Η δίκη θα γίνει το 2019, αλλά μέχρι στιγμής η τράπεζα και ο όμιλος Barclays δεν ανησυχούν για τις επιπτώσεις. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται ότι «η Barclays δεν αναμένει να υπάρξει σοβαρός αντίκτυπος ως προς την ικανότητά της να εξυπηρετεί πελάτες και επιχειρήσεις ως συνέπεια των κατηγοριών». Επίσης, η Βarclays διαψεύδει ότι το δάνειο των 3 δισ. δολαρίων προς το Κατάρ σχετίζεται με τις δικές του επενδύσεις στην τράπεζα. Οι επενδύσεις του αραβικού εμιράτου βοήθησαν την Barclays και δεν χρειάστηκε να διασωθεί από τη βρετανική κυβέρνηση, όπως συνέβη με τις Royal Bank of Scotland και Lloyds. To ίδιο το αραβικό εμιράτο, το οποίο είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Βρετανία τόσο σε πολυτελή ακίνητα όσο και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, δεν κατηγορείται για παράνομες πράξεις. Εκείνο, όμως, που συμβαίνει είναι ότι η νομοθεσία ορίζει οι εισηγμένες εταιρείες στη Βρετανία να μη δανείζουν χρήματα σε τρίτους για την αγορά ιδίων μετοχών.

Βέβαια, η είδηση της δίωξης επηρέασε την τιμή της μετοχής της τράπεζας. Στις χθεσινές πρωινές συναλλαγές αυτή υποχώρησε 1,8% και εν συνεχεία ανέκαμψε 0,2%. Κατά τη διάρκεια του 2017, η μετοχή της Barclays είχε εμφανίσει απώλειες της τάξεως του 9%, οι οποίες ήταν και οι μεγαλύτερες μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών. Πέρυσι επί τρία διαδοχικά τρίμηνα η τράπεζα παρουσίαζε απογοητευτικά έσοδα από τις συναλλαγές της στις αγορές, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν ήταν σε θέση να αναζωογονήσει αυτές ακριβώς τις δραστηριότητές της.

Πέραν τούτου, όπως γίνεται αντιληπτό, οι τελευταίες κατηγορίες για το δάνειο προς το Κατάρ εις βάρος της Barclays έρχονται να προστεθούν σε σωρεία γεγονότων που αμαύρωσαν τη φήμη και το κύρος της. Για να μπορέσει κατά κάποιον τρόπο να αντισταθμίσει όλα τα παραπάνω, προέβη σε εξωδικαστικούς διακανονισμούς, καταβάλλοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα. Μεταξύ άλλων, ο βρετανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός είχε κατηγορηθεί ότι σε συνεργασία με ανταγωνιστές του χειραγωγούσε τις διεθνείς αγορές συναλλάγματος αλλά και ότι παρενέβαινε και επηρέαζε παρατύπως τον μηχανισμό διαμόρφωσης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι οι αρμόδιες αρχές της Βρετανίας διεξάγουν έρευνες, έχοντας στο στόχαστρό τους τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Barclays, Τζες Στάλεϊ. Αφορμή δόθηκε επειδή προσπάθησε να γίνει η ταυτότητα εργαζομένου που αποκάλυψε τα κακώς κείμενα στην τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή