Ελπίδες για το καλοκαίρι του 2018

Ελπίδες για το καλοκαίρι του 2018

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προκρατήσεις του 2018 δηλώνουν άνοδο του τουρισμού έως και 30% για το φετινό καλοκαίρι, ελπίδα για τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και, βέβαια, την εισπρακτική μηχανή του υπουργείου Πολιτισμού, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Και, όπως φαίνεται, τα έσοδα της χρονιάς που πέρασε θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες του υπουργείου Πολιτισμού. Γύρω στα 95 εκατ. ευρώ τα υπολόγιζαν, αλλά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι εισπράξεις σε μουσεία και χώρους έφτασαν τα 98.742.540 ευρώ. Αρα ώς το τέλος του 2017 θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, αυτούς τους 10 μήνες σημειώθηκε αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 16,5% στους επισκέπτες των μουσείων και στις εισπράξεις κατά 20,9%. Η αύξηση στους αρχαιολογικούς χώρους, τόσο στους επισκέπτες όσο και στις εισπράξεις, υπολογίζεται στο 18,4% αντίστοιχα.

Τα μουσεία με τη μεγαλύτερη κίνηση ήταν τα: Δελφών (28,4%), Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (25,8%), Αρχαίας Ολυμπίας (18,2%), Μουσείο της Ακρόπολης (14,1%), ενώ από τους χώρους η αρχαία Κόρινθος συνεχίζει να συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες παρουσιάζοντας αύξηση (26,2%) και ακολουθούν η Επίδαυρος (25,4%), οι Δελφοί (17,6%), η Ακρόπολη Μυκηνών – Θησαυρός Ατρέα (16%), το Σούνιο (15,6%). Δυστυχώς, ο αριθμός των ελευθέρας παραμένει υψηλός ειδικά στους αρχαιολογικούς χώρους (21,3%) και λιγότερο στα μουσεία (16,9%). Ηταν η εποχή των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και του Ταμείου.

Καθοριστικός για την αλλαγή στα έσοδα και τους επισκέπτες θα είναι ο νέος οργανισμός του ΤΑΠ, ο οποίος παραδίδεται στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου την Παρασκευή από τη νέα πρόεδρο Αθηνά Χατζηπέτρου. Στις αρχές Μαρτίου παραδίδεται από τον πάροχο η μελέτη εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, για να ξεκινήσει περίπου στο τέλος Μαΐου.

Είναι αυτό που θα διασφαλίσει τα έσοδα στο ΤΑΠ και θα καταγράφει/ελέγχει και το εισιτήριο ελευθέρας εισόδου – έστω σε συγκεκριμένους χώρους για αρχή. Οσο για τα πωλητήρια, προχωρούν με την ελπίδα να δούμε πωλητέα είδη το καλοκαίρι που αργά και σταθερά καταφθάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή