Ενδιαφέρον από την κινεζική Rongfeng για Εθνική Ασφαλιστική

Ενδιαφέρον από την κινεζική Rongfeng για Εθνική Ασφαλιστική

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κινητικότητα αναπτύσσεται γύρω από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την εκπνοή της προθεσμίας που έχει η Exin για τη συμπλήρωση του μετοχικού σχήματος. Ενδιαφέρον για την εξαγορά του 75% της εταιρείας φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, να έχει εκδηλώσει η κινεζική εταιρεία real estate Rongfeng Holding.

Το ενδιαφέρον της, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι από κοινού με άλλη συνεργαζόμενη εταιρεία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι η επίσης κινεζική Gongbao, που ήταν μεταξύ των διεκδικητών της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά το στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Η Gongbao είχε καταθέσει προφορά χαμηλότερη από αυτή της Fosun, που ήταν η βασική ανταγωνίστρια της Exin στη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ η τρίτη κινεζική εταιρεία που είχε μπει στη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών ήταν η Wintime. Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον της διατηρεί και η Fosun, στον βαθμό που η διοίκηση της ΕΤΕ προκρίνει τη διαδικασία αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με τον αμέσως επόμενο υποψήφιο και όχι έναν νέο διαγωνιστικό γύρο. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σαφές εάν ο διαγωνισμός, τον οποίο έτρεξαν για λογαριασμό της Εθνικής οι Morgan Stanley και Goldman Sachs, επιτρέπει τη διαπραγμάτευση απευθείας με τον δεύτερο υποψήφιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Rongfeng Holding έχει ενημερώσει για το ενδιαφέρον της και την εποπτική αρχή στην Ελλάδα, η οποία έχει γίνει αποδέκτης δυνητικού ενδιαφέροντος και από άλλες εταιρείες, κινεζικών αλλά και αμερικανικών συμφερόντων. Η κινητικότητα που αναπτύσσεται είναι ενδεικτική των έντονων διεργασιών που υπάρχουν στο παρασκήνιο, καθώς πλησιάζει η προθεσμία που προβλέπεται από το προσύμφωνο που έχει υπογραφεί μεταξύ της Exin και της διοίκησης της Εθνικής Tράπεζας για την υλοποίηση της συμφωνίας μεταβίβασης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Στην υλοποίηση της συμφωνίας στον προγραμματισμένο χρόνο και στην πρόθεσή της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της επιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η πλευρά της Exin, χωρίς να διευκρινίζει εάν οι συζητήσεις για χρηματοδοτική στήριξη εξαντλούνται στο βρετανικό fund Broadwell Capital. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο fund, με υπό διαχείριση κεφάλαια περίπου 1 δισ. ευρώ, ανήκει στην κατηγορία των private equities που τοποθετούνται σε ευκαιριακές επενδύσεις ή σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Το Broadwell Capital, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Γκάσπαρ Γκίλροϊ, εξειδικεύεται σε ευκαιριακές επενδύσεις σε όλους τους κλάδους και κατηγορίες κεφαλαίων, στοχεύοντας, όπως εξηγεί ο επικεφαλής του, «σε επενδυτικές ευκαιρίες που είναι συχνά περίπλοκες και μη ρευστοποιήσιμες». Μέχρι σήμερα έχει εμπλακεί σε βραχυχρόνιες και μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις, από τις οποίες στη συνέχεια αποχωρεί μεταπουλώντας τες. Ζητούμενο παραμένει το ποσόν που μπορεί να επενδύσει στην Εθνική Ασφαλιστική, με δεδομένο το ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων που έχει, αλλά και το κατά πόσον το επενδυτικό του προφίλ ικανοποιεί τα κριτήρια καταλληλότητας (fit and proper) που εξετάζει η εποπτική αρχή στην περίπτωση των ασφαλιστικών εταιρειών. Σύμφωνα με την ενημέρωση προς την ΤτΕ, η προοπτική συμμετοχής του ή όχι αναμένεται να αποσαφηνιστεί έως τις 21 Φεβρουαρίου, ενώ η τελική ημερομηνία που δεσμεύει τα δύο μέρη, δηλαδή την Εθνική και την Exin για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, είναι η 28η Μαρτίου.

Η διοίκηση της ΕΤΕ εμφανίζεται διατεθειμένη να εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο, αλλά όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι πρόκειται για κίνηση τακτικής προκειμένου να αποφύγει νομικές εμπλοκές. Με αυτό το δεδομένο, στο παρασκήνιο φαίνεται να υπάρχουν κινήσεις που θα επισπεύσουν τις εξελίξεις της επόμενης μέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή