Η αμυντική συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ άλλων, στον δημόσιο λόγο της κυβέρνησης και ιδίως του υπουργού Εθνικής Αμυνας κυριαρχεί ο μύθος ότι οι εμφανείς δυσκολίες και αναταράξεις στη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στην εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και στην αύξηση της αμερικανικής υλικής στήριξης προς την Ελλάδα, σε σημείο που να προσεγγίζεται το επίπεδο συνεργασίας που οι ΗΠΑ διατηρούν με στρατηγικούς εταίρους όπως το Ισραήλ. Η ρητορική αυτή, αν και ενδεχομένως χρήσιμη για τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας.

Κατά τη γνώμη μου, οι στρατηγικές σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδος στηρίζονται πρωτίστως στην ταύτιση αντιλήψεων και συμφερόντων όσον αφορά μια σειρά από περιφερειακά θέματα, όπως η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, όπλων και ναρκωτικών, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η διεύρυνση πηγών και διόδων εισαγωγής ενέργειας προς τα Βαλκάνια και τις ευρωπαϊκές αγορές, η διατήρηση του status quo κ.ά.

Στη βάση αυτών οι δύο χώρες θα μπορούσαν να εξετάσουν τις ακόλουθες επιλογές εμβάθυνσης της διμερούς αμυντικής τους συνεργασίας:

Πρώτον, την ανάπτυξη κοινών, διμερών και πολυμερών, πρωτοβουλιών θαλάσσιας επιτήρησης και ασφάλειας στην Αν. Μεσόγειο, καθώς και τη συνδρομή των ΗΠΑ στην αναβάθμιση και διεθνή προβολή του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).

Δεύτερον, την ένταξη κρίσιμων ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων στις διατάξεις περί επείγουσας ανάγκης του αμερικανικού νομικού πλαισίου πωλήσεων στρατιωτικού υλικού.

Τρίτον, την αποδέσμευση για αγορά από την Ελλάδα σύγχρονων τεχνολογιών επιτήρησης, προηγμένων συστημάτων πυρός και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τέταρτον, την παροχή στη χώρα μας προνομιακής πρόσβασης στο πρόγραμμα πλεονάζοντος αμυντικού υλικού.

Πέμπτον, την επαναφορά στο επίπεδο του 2016 των κονδυλίων για την Ελλάδα στην κατηγορία Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (IMET).Τέλος, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές επιθυμούν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, τη σύναψη πολυετούς μνημονίου κατανόησης, όμοιου με αυτό που υπεγράφη το 2015 με την Ιορδανία, με το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υπόσχεται στη χώρα μας χορήγηση ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας, σε επίπεδο που να προσεγγίζει τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν χώρες όπως το Πακιστάν. Ετσι, οι ΗΠΑ θα συνέβαλλαν καθοριστικά στις προσπάθειες της Ελλάδος, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, να εκσυγχρονίσει τις δομές και το οπλοστάσιο των ενόπλων της δυνάμεων. Τα νέα στρατηγικά και οικονομικά δεδομένα που η χώρα μας αντιμετωπίζει πρέπει να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές και καινοτόμους λύσεις στον τομέα της εθνικής άμυνας. Ο επαναπροσδιορισμός της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας σε νέες, πιο διευρυμένες βάσεις είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδος όσο και των ΗΠΑ. Βασική προϋπόθεση είναι, όμως, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπ. Εθνικής Αμυνας να εγκαταλείψουν τη μέχρι σήμερα αποκλειστική έμφαση στη δημιουργία εντυπώσεων και να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση με μεθοδικότητα και διακριτικότητα.

* Ο κ. Θανάσης Π. Δαβάκης είναι βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας και πρ. υφυπουργός Εθνικής Αμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή