Μια εκδρομή στη διαφορετικότητα

Μια εκδρομή στη διαφορετικότητα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

R. J. PALACIO

Το θαύμα

μτφρ.: Μαρίζα Ντεκάστρο

εκδ. Παπαδόπουλος, σελ. 368

«Το ξέρω ότι δεν είμαι ένα συνηθισμένο εννιάχρονο αγόρι. Θέλω να πω, φυσικά και κάνω συνηθισμένα πράγματα. Τρώω παγωτό. Κάνω ποδήλατο. Παίζω μπάλα… Επίσης νιώθω συνηθισμένος. Μέσα μου. Ξέρω όμως πως τα συνηθισμένα παιδιά δεν τα κοιτάζουν παράξενα μόλις εμφανιστούν κάπου… Ξέρω πως τα συνηθισμένα παιδιά δεν κάνουν τα άλλα να φεύγουν φωνάζοντας από την παιδική χαρά». Ετσι σκέφτεται για τον εαυτό του ο Αύγουστος Πούλμαν, ή Ογκι, που γεννήθηκε με μια εξαιρετικά σπάνια γενετική ανωμαλία, εξαιτίας της οποίας το πρόσωπό του είναι σοκαριστικά παραμορφωμένο. Εκανε 27 σοβαρές εγχειρήσεις, κάποιες από τις οποίες του έσωσαν τη ζωή και άλλες προσπάθησαν να βελτιώσουν την εμφάνισή και την καθημερινότητά του. Μέχρι τώρα, ο Ογκι έκανε μαθήματα στο σπίτι με τη μητέρα του, σε λίγες μέρες όμως ξεκινά την Α΄ Γυμνασίου. Στο Γυμνάσιο Μπίτσερ, ο Ογκι θα πρέπει να αντέξει τις κοροϊδίες των παιδιών, να ξεχωρίσει τα «στημένα» χαμόγελα από τα καλοσυνάτα και να διεκδικήσει φίλους και τη θέση του σε έναν κόσμο που δεν έχει μάθει να ακολουθεί την παρότρυνση του Τζέιμς Μπάρι, αγαπημένου συγγραφέα του διευθυντή του σχολείου, «να προσπαθούμε πάντα να είμαστε λίγο πιο καλοί από όσο είναι απολύτως αναγκαίο».

Η συγγραφέας R. J. Palacio εμπνεύστηκε την ιστορία του Ογκι μια μέρα που είχε βγει βόλτα με τους γιους της – έχει ενσωματώσει το περιστατικό στο βιβλίο. Οταν ο μεγάλος μπήκε σε ένα κατάστημα για να αγοράσει μιλκ σέικ, εκείνη κάθισε σε ένα παγκάκι περιμένοντάς τον με τον 3χρονο αδερφό του στο καρότσι. Δίπλα της καθόταν μια μητέρα με δύο κοριτσάκια κι όταν το μωρό αντίκρισε το ένα από αυτά, που είχε μια έντονη δυσμορφία στο πρόσωπο, ξέσπασε σε δυνατά κλάματα. Η συγγραφέας πανικοβλήθηκε και έφυγε αμέσως, όχι επειδή ήθελε να προστατέψει τον γιο της, αλλά για να μη φέρει σε δύσκολη θέση το κοριτσάκι με το παράξενο πρόσωπο. Εντούτοις, με τη σκηνή που δημιούργησε κατόρθωσε να πετύχει αυτό ακριβώς που ήθελε να αποφύγει. Είναι ένα συγκινητικό, ζωηρό αφήγημα, που αγγίζει με ευαισθησία θέματα όπως η διαφορετικότητα, η φιλία, η συμπόνια, η καλοσύνη. Εγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ με πωλήσεις 1.000.000 αντιτύπων μόνο στις ΗΠΑ και ενέπνευσε ένα μαχητικό κίνημα ενάντια στο bullying, με σύνθημα «διαλέγω καλοσύνη» (#choosekind), ενώ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστές την Τζούλια Ρόμπερτς και τον Οουεν Ουίλσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή