Ν.Δ.: Σύγκληση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής

Ν.Δ.: Σύγκληση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οξεία αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις Ερντογάν και το χθεσινό περιστατικό ακραίας προκλητικότητας από την πλευρά της Αγκυρας στην περιοχή των Ιμίων. Η Ν.Δ. ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής σε έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Αμυνας και του Α/ΓΕΕΘΑ. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «απαράδεκτες απειλές Ερντογάν» και, σε συνδυασμό με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού, αναφέρθηκε σε «επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους και να τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Υπενθυμίζεται ότι ο τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει από τις 2 Φεβρουαρίου ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, η οποία δεν έχει ακόμα απαντηθεί.

Για υπέρβαση κάθε ορίου από την πλευρά του Τούρκου προέδρου έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, που κάλεσε την κυβέρνηση «να του υποδείξει με αποφασιστικότητα τα όρια της καλής γειτονίας». «Οχι σιωπηρά τετελεσμένα και τα Ελληνοτουρκικά», καταλήγει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

«Κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» διαπίστωσε το ΚΚΕ, που έκανε λόγο για διάψευση «του κλίματος εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα». Από τον Περισσό προσέθεσαν, επίσης, ότι οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ότι η συμμετοχή γειτονικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση και για τη FYROM, «σε καμιά περίπτωση δεν οδηγεί σε σταθερότητα και ασφάλεια για τους λαούς».

«Καλούμε την Αγκυρα να δείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να σταματήσει τις εθνικιστικές πρακτικές, που τίποτε δεν αποκλείει να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις για την περιοχή και όχι μόνο», τονίζεται σε ανακοίνωση του Ποταμιού. «Οι εξαιρετικά επικίνδυνες κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την ασφάλεια πληρωμάτων και σκαφών αλλά και την ειρήνη στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου», υπογραμμίζεται σχετικά.

Από την πλευρά της Ενωσης Κεντρώων διαπιστώνεται ότι «η Τουρκία συμπεριφέρεται ως χώρα ταραξίας και αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Σε ανικανότητα της κυβέρνησης να προασπίσει «τα πιο στοιχειώδη εθνικά συμφέροντα» αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή