Στο νηπιαγωγείο όλα τα 4χρονα

Στο νηπιαγωγείο όλα τα 4χρονα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε δόσεις καθιερώνει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ώστε να πιστωθεί την ευνοϊκή ρύθμιση και να αφήσει τους δήμους να… απολογηθούν στους πολίτες για τη μη υλοποίησή της. Και αυτό διότι δεν υπάρχουν σε όλους τους δήμους οι υποδομές για να λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και για τα τετράχρονα. Η υλοποίηση του μέτρου υποχρεωτικά μόνον σε ένα ποσοστό σχολείων καταδεικνύει την προχειρότητα της εξαγγελίας, η οποία ενισχύει τα επιχειρήματα εκείνων που μιλούν για «προεκλογικές παροχές». Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται και το νέο άνοιγμα της κάνουλας των μετεγγραφών από τα περιφερειακά στα κεντρικά ΑΕΙ.

Ειδικότερα, κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής χωρίς αλλαγές ως προς τη δομή των νέων σχολών σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση. Στο ν/σ περιλαμβάνεται η ρύθμιση που ορίζει ότι «η φοίτηση στα νηπιαγωγεία θα είναι διετής και εγγράφονται σε αυτά νήπια που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων ετών». Βεβαίως, η υποχρεωτικότητα στα τετράχρονα θα εφαρμοστεί σταδιακά. «Η φοίτηση των νηπίων πέντε ετών είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα, ενώ για τα νήπια τεσσάρων ετών γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-2019, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης», λέει. Ο έως τώρα προγραμματισμός μιλά για καθιέρωση υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής από τον επόμενη Σεπτέμβριο σε σχολεία 245 δήμων από τους συνολικά 345 της χώρας. «Η ρύθμιση είναι ευνοϊκή. Θα επαγρυπνούμε για την εφαρμογή της σε όλα τα νήπια», ανέφερε χθες στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Σταύρος Πετράκης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, πέρυσι ενεγράφησαν στα νηπιαγωγεία 89.752 παιδιά ηλικίας 5-6 ετών και 48.444 ηλικίας 4-5 ετών. Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι, μετά την καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, περίπου 40.000 παιδιά περισσότερα θα φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία. Ενα μέρος των τετράχρονων θα κατευθυνθεί σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Οσον αφορά τις υποδομές, προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην Αττική (ενδεικτικά Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ανατολική Αττική).

Μετεγγραφές

Στο ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται ότι οι οικογένειες που διατηρούν τρία σπίτια (δηλαδή πλην του πατρικού, έχουν δύο φοιτητές σε διαφορετικές πόλεις) θα μπορούν να φέρουν τα παιδιά τους σε μία πόλη. Βεβαίως, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει υπερβαίνει ένα ποσό, το οποίο θα οριστεί με υπουργική απόφαση. Ο κ. Γαβρόγλου έχει μιλήσει για έως 50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Τέλος, με το ίδιο ν/σ γίνεται ομαδοποίηση ειδικοτήτων εκπαιδευτικών τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ καθιερώνεται και η μείωση, σε τέσσερα, των μαθημάτων στα οποία θα εξετάζονται γραπτά για την προαγωγή ή την απόλυση οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου στο τέλος της χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή