Βενιζέλος: Να εξεταστούν οι τρεις «προστατευόμενοι»

Βενιζέλος: Να εξεταστούν οι τρεις «προστατευόμενοι»

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ακραία θεσμική αθλιότητα» χαρακτήρισε χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος την πρόταση της συγκυβέρνησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. «Νομίζουν ότι έκαναν το τέλειο πολιτικό και θεσμικό έγκλημα, αλλά έκαναν λάθος», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος στάθηκε σε τρία σημεία: Πρώτον, ότι με την πρόταση διαπιστώνεται παραγραφή για το αδίκημα της απιστίας που «ενδεχομένως» τελέστηκε από τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία. Δεύτερον, για τα αδικήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας, η πρόταση αφορά τη συγκρότηση Προκαταρκτικής όχι για να εξετάσει την ουσία και να διαπιστώσει αν οι ανώνυμες μαρτυρίες έχουν κάποια πραγματική βαρύτητα ή όχι, οπότε θα πρέπει να μην υπάρξει κατηγορία, αλλά για να εξετασθεί αν οι φερόμενες ως πράξεις έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Αν, όμως διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, τότε οι πράξεις αυτές έχουν παραγραφεί ή, αν δεν έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων, τότε πρέπει η δικογραφία, σύμφωνα με τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, παρατηρεί ο κ. Βενιζέλος, η Δικαιοσύνη δεν διαπίστωσε να έχει αρμοδιότητα και έστειλε τον φάκελο στη Βουλή. Τέλος, για το αδίκημα της ενδεχόμενης νομιμοποίησης εσόδων, ο κ. Βενιζέλος παρατηρεί ότι δεν γίνεται καν μνεία στα διαβιβαστικά έγγραφα της εισαγγελίας και στη δικογραφία και, ούτως ή άλλως, πρόκειται για αδίκημα που η Δικαιοσύνη ερευνά χωρίς να απαιτείται καμία σχετική ενέργεια της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος προκρίνει ως πρώτη και θεμελιώδη πράξη, προκειμένου να γίνει επί της ουσίας έρευνα και να μην αιωρούνται συκοφαντίες, την άμεση κλήτευση και εξέταση από την προκαταρκτική επιτροπή των τριών «προστατευομένων» μαρτύρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή