Θα χαθεί το 40% των θέσεων εργασίας λόγω των ρομπότ

Θα χαθεί το 40% των θέσεων εργασίας λόγω των ρομπότ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να επενδύσουν οι κυβερνήσεις σε «ανθρώπινο κεφάλαιο» και στην εκπαίδευση, ώστε να δημιουργήσουν 300 εκατ. θέσεις εργασίας που θα χρειαστεί στο μέλλον ο παγκόσμιος πληθυσμός, τόνισε χθες ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιμ Γιονγκ Κιμ. Παράλληλα προειδοποίησε για την αλλαγή στη φύση των επαγγελμάτων που θα επέλθει λόγω της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Απηχώντας προειδοποιήσεις οικονομολόγων και διεθνών οργανισμών για την επερχόμενη απώλεια θέσεων εργασίας και την αντικατάστασή τους από την τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Γιμ υπογράμμισε την ανάγκη να εκπαιδευθούν κατάλληλα οι νεότερες γενιές, κυρίως στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Ντουμπάι με θέμα «τον ρόλο των κυβερνήσεων στη δημιουργία ανθρώπινου κεφαλαίου», ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προέβλεψε ότι έως το 2050 θα βγουν από την παγκόσμια αγορά εργασίας 150 εκατ. άτομα. Υπογράμμισε, όμως, ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα θα προστεθούν στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό και στην παγκόσμια εργατική δύναμη 450 εκατ. άνθρωποι. Αυτό σημαίνει, προειδοποίησε ο κ. Γιμ, ότι θα πρέπει οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν 300 εκατ. νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως για να απορροφήσουν τους νέους ανθρώπους.

Ο κ. Γιμ επικαλέστηκε, μάλιστα, πρόσφατη έρευνα της συμβουλευτικής McKinsey, σύμφωνα με την οποία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ενδέχεται να χαθούν 20 εκατ. θέσεις εργασίας, επειδή θα αντικατασταθούν από τον αυτοματισμό και τη ρομποτική. «Η επένδυση στον άνθρωπο είναι το πιο σημαντικό είδος επένδυσης», τόνισε χαρακτηριστικά. Σε ανάλογες προειδοποιήσεις είχε προβεί μία ημέρα νωρίτερα ο καθηγητής Κλάους Σουάμπ, ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Μιλώντας στα εγκαίνια του ιδίου συνεδρίου, ο κ. Σουάμπ προέβλεψε ότι τις επόμενες δύο δεκαετίες θα εξαφανιστεί περίπου το 40% των σημερινών θέσεων εργασίας επειδή θα αντικατασταθούν από τη ρομποτική.

Ο κ. Κλάους Σουάμπ τόνισε ότι οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια «τόσο καθοριστικές όσο η ανακάλυψη της φωτιάς» και κάλεσε τον κόσμο «να προετοιμαστεί γι’ αυτό που έρχεται».

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Γιμ Γιονγκ Κιμ, η πρόκληση για τις κυβερνήσεις δεν εξαντλείται στον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα χρειαστεί να δημιουργηθούν, αλλά επεκτείνεται στην ποιότητα της εργασίας και της ζωής. Ο λόγος είναι πως ήδη 8 δισ. άτομα έχουν πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο και αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα και νέα προβλήματα.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο συνεπάγεται ότι οι άνθρωποι θα συγκρίνουν τους μισθούς τους όχι μόνον με εκείνους στον κοινωνικό τους περίγυρο αλλά και με τους μισθούς και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στον υπόλοιπο κόσμο.

Το κλειδί είναι η εκπαίδευση

Αναφερόμενος στην ανάγκη για αναβάθμιση της εκπαίδευσης στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, ο Γιμ Γιονγκ Κιμ, επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσωπική του εμπειρία. Μίλησε για την παιδική ηλικία του στη Νότια Κορέα, τη δεκαετία του 1950, όταν η χώρα του ήταν από τις φτωχότερες στον κόσμο, με πολύ υψηλά ποσοστά αναλφαβητισμού. Τόνισε, άλλωστε, πως μετά τις τεχνολογικές εξελίξεις τίθεται το ερώτημα κατά πόσον θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις υπόλοιπες χώρες οι λιγότερο ανεπτυγμένες. Ανέφερε το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, τα παιδιά της οποίας όταν αποφοιτούν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν πολύ περισσότερες γνώσεις απ’ ό,τι τα παιδιά αφρικανικών χωρών όπως η Γκάνα και το Μαλάουι. Κατέληξε, έτσι, ότι αυτά που θα καθορίσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων τις επόμενες δεκαετίες θα είναι η καλή εκπαίδευση, η υψηλή τεχνολογία και το Διαδίκτυο. Ανέφερε την περίπτωση της Ρουάντας, η οποία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τη μεταφορά αίματος σε ανθρώπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή