Οι Κυκλάδες και η Ρώμη ταξιδεύουν στη Σπάρτη

Οι Κυκλάδες και η Ρώμη ταξιδεύουν στη Σπάρτη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαράντα αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους κι ανάμεσά τους κάποια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, όλα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ταξιδεύουν στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, ένα από τα εννέα του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου», του πρώτου μουσείου της χώρας, η οποία στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα και έπειτα στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο. Την έκθεση εγκαινιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, το Σάββατο το πρωί.

Η περιοδεύουσα έκθεση ακολουθεί το σκεπτικό της ομότιτλης μεγάλης περιοδικής έκθεσης που θα εγκαινιαστεί τον Μάιο στο ΕΑΜ. Η έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» επιδιώκει να καταγράψει τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να αναζητήσει το ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης. Ομως η συνεργασία του ΕΑΜ και του ΠΙΟΠ έχει σκοπό να «σπάσει» τον αθηνοκεντρισμό μας. Η περιοδεύουσα έκθεση στην ελληνική περιφέρεια και στα τρία μουσεία λειτουργεί ως «δορυφόρος», δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν αρχαιότητες από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στον δικό τους τόπο. Οπως το αγαλμάτιο της θεάς Αφροδίτης πλαισιωμένης από φτερωτούς Ερωτες που θα δούμε, κυκλαδικά ειδώλια, χρυσά κοσμήματα, κεραμική κ.ά. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει συνταγές μυροπωλών της αρχαιότητας. Η πινακίδα Γραμμικής Β γραφής με το ιδεόγραμμα του ελαίου είναι από τα ξεχωριστά εκθέματα της έκθεσης, επίσης οι μυκηναϊκοί ψευδόστομοι αμφορείς, αγγεία που εικονογραφούν την ομορφιά θεών και ανθρώπων και προορίζονταν για τη φύλαξη αρωμάτων και αρωματικών ελαίων.

Το ενδιαφέρον σε αυτή τη συνεργασία είναι ο τρόπος που θα συνυπάρξουν στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού τα εκθέματα με εκείνα της μόνιμης έκθεσης. Η επιλογή τους άλλωστε βασίστηκε στις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ, που θα φιλοξενήσουν την περιοδεύουσα έκθεση, φωτίζοντας, στη Σπάρτη τον καλλωπισμό του σώματος με έλαια και αρώματα, στα Ιωάννινα τα περίτεχνα κοσμήματα και στην Τήνο τα μαρμάρινα έργα του κυκλαδικού πολιτισμού. Η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Ετους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή