Γιλντιρίμ: Ελπίζω ο Ντενίζ Γιουτζέλ να απελευθερωθεί σύντομα

Γιλντιρίμ: Ελπίζω ο Ντενίζ Γιουτζέλ να απελευθερωθεί σύντομα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε σήμερα για πρώτη φορά πως «ελπίζει» ότι ο Γερμανοτούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ, που κρατείται στην Τουρκία εδώ και έναν χρόνο, θα απελευθερωθεί «σύντομα».

«Ελπίζω πως θα απελευθερωθεί σύντομα. Νομίζω πως θα υπάρξει σύντομα μία εξέλιξη», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στη γερμανική ραδιοτηλεόραση ARD στη διάρκεια μιας συνέντευξης που θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα.

«Δεν παίρνω εγώ την απόφαση», πρόσθεσε ωστόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Είναι τα δικαστήρια» (που θα λάβουν την απόφαση), είπε, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία είναι «κράτος δικαίου».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε, επίσης, «περιμένω μια θετική απόφαση προσεχώς από ανεξάρτητο τουρκικό δικαστήριο».

Εξήγησε ότι είχε «εντατικές συνομιλίες» τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες στη διάρκεια «προσωπικών συναντήσεων» με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην προσπάθεια να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση.

Ο Ντενίζ Γιουτζέλ, δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, κρατείται σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης από τις 14 Φεβρουαρίου 2017. Στη Γερμανία πρόκειται να πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη φυλάκισή του, περιλαμβανομένης μιας πορείας αυτοκινήτων στους δρόμους του Βερολίνου και μιας βραδιάς με την ηθοποιό Χάνα Σιγκούλα.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναμένεται να συναντηθεί αύριο στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες προσέγγισης των δύο εταίρων έπειτα από έναν χρόνο και πλέον διαφωνιών και εντάσεων.

Οι γερμανικές αρχές δεν έχουν σταματήσει να ζητούν την απελευθέρωση του δημοσιογράφου, που κατηγορείται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες», σύμφωνα με την Άγκυρα. Προφυλακισθείς, ο Ντενίζ Γιουτζέλ, 44 ετών, δεν έχει παραλάβει μέχρι σήμερα το κατηγορητήριο που τον αφορά.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την κινητοποίησή της προκειμένου εκείνος και οι άλλοι Γερμανοί πολίτες, που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία για λόγους που δεν είναι κατανοητοί, να αφεθούν ελεύθεροι», ανέφερε σε ένα τουίτ ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ.

Η εφημερίδα Die Welt έκρινε επίσης πως οι δηλώσεις του Γλιντιρίμ είναι ένα «πολύ σημαντικό» σημάδι γιατί «η Τουρκία θέλει επίσης να αποκαταστήσει τη σχέση της με τη Γερμανία».

Αφότου ξεκίνησαν οι διώξεις στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, οι δύο χώρες, που τις συνδέει κυρίως η σημαντική τουρκική κοινότητα στη Γερμανία, έχουν πολλαπλασιάσει τις διαφωνίες τους.

Ωστόσο, από τις αρχές του έτους, η Άγκυρα έχει μετριάσει κάπως τις θέσεις της και προσπαθεί να επανασυνδεθεί με το Βερολίνο.

 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή