Γαλλία: Νέο ρεκόρ για τις εξαγωγές κρασιού

Γαλλία: Νέο ρεκόρ για τις εξαγωγές κρασιού

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο ρεκόρ ανήλθαν το 2017 οι εξαγωγές γαλλικών κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών χάρη στις ισχυρές πωλήσεις στις ΗΠΑ και την Κίνα, παρά την ανατίμηση του ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδία Εξαγωγέων Γαλλικών Κρασιών και Οινοπνευματωδών Ποτών (FEVS).

Τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στη λίστα με τις εξαγωγές της Γαλλίας, πίσω από την αεροπορική βιομηχανία και μπροστά από τα αρώματα και τα καλλυντικά.

Οι πωλήσεις στο εξωτερικό ανήλθαν στα 12,91 δισεκ. ευρώ, αυξημένες κατά 8,5% σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας. Οι πωλήσεις κρασιού επίσης αυξήθηκαν κατά 6% βάσει όγκου, καταγράφοντας την πρώτη τους αύξηση εδώ και πέντε χρόνια.

Βασικός παράγοντας για τις εξαγωγές ήταν κυρίως οι ΗΠΑ και η Κίνα, η πρώτη και η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για γαλλικά κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά.

Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 9,5% και ξεπέρασαν το όριο των 3 δισεκ. ευρώ για πρώτη φορά, χάρη στο κονιάκ, που αντιστοιχεί στο 40% της αξίας των εξαγωγών.

Στην Κίνα, όπου η ευημερία της μεσαίας τάξης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις πωλήσεις των προϊόντων πολυτελείας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 24,5% στο 1,2 δισεκ. ευρώ, κυρίως χάρη στο κονιάκ και τα κρασιά Bordeaux.

Συνολικά, οι εξαγωγές κονιάκ αυξήθηκαν κατά 10,8% στα 3,07 δισεκ. ευρώ το 2017. Οι πωλήσεις κρασιού αυξήθηκαν κατά 9,6% στα 8,67 δισεκ. ευρώ, περιλαμβανομένης της αύξησης των πωλήσεων σαμπάνιας κατά 7,4% στα 2,82 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τη FEVS.

Στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γαλλίας για κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,7% στο 1,33 δισεκ. ευρώ. Οι πωλήσεις σαμπάνιας στη Βρετανία, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 4-5% λόγω της ανατίμησης του ευρώ έναντι της στερλίνας ύστερα από το δημοψήφισμα για το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή