Συρία: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας έφθασε στην Ανατολική Γούτα – Η πρώτη μετά από μήνες

Συρία: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας έφθασε στην Ανατολική Γούτα – Η πρώτη μετά από μήνες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια οχηματοπομπή με εννέα φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικές προμήθειες για 7.200 ανθρώπους έφθασε σήμερα στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Aνατολικής Γούτας, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ και η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος.

Το κονβόι είναι το πρώτο που εισέρχεται στην ανατολική Γούτα από την 28η Νοεμβρίου, όπου σχεδόν 400.000 άμαχοι βρίσκονται υπό πολιορκία από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες βομβαρδίζουν τακτικά την περιοχή. Τους τελευταίους μήνες, τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν επανειλημμένως εκκλήσεις στην κυβέρνηση Άσαντ να δώσει το πράσινο φως για την πρόσβασή τους στη δοκιμαζόμενη πόλη αλλά και να συμφωνήσει στην εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός.

Οι «πρώτες διυπηρεσιακές οχηματοπομπές του ΟΗΕ @UN και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου @SYRedCrescent που διέσχισαν τις γραμμές του μετώπου φέτος προς τη Νασαμπίεχ #Nashabieh στην Ανατολική Γούτα #EastGhouta για να παραδώσουν φαγητό, ιατρικές προμήθειες και διατροφικά είδη στους 7.200 ανθρώπους στον υπό πολιορκία θύλακα», ανέφερε χαρακτηριστικά το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ σε μήνυμα του στο Twitter.

Ο Τζέικομπ Κερν, διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP)β στη Συρία, δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός παρέδωσε στους 7.000 άμαχους ποσότητες φαγητού που επαρκούν για έναν μήνα. «Χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα τέτοια κονβόι. Οι συγκρούσεις πρέπει να τερματιστούν, για να διανείμουμε περισσότερες προμήθειες σε όλους τους άμαχους που βρίσκονται σε ανάγκη», τονίζεται σε ένα tweet.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν μία από τις φονικότερες των τελευταίων επτά ετών που μαίνεται η εμφύλια σύρραξη στη Συρία, με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να σφυροκοπούν ακατάπαυστα δύο από τις τελευταίες περιοχές της Συρίας που παραμένουν στα χέρια των ανταρτών, την Aνατολική Γούτα και τη βορειοδυτική επαρχία του Ιντλίμπ. Συγκεκριμένα, σε διάστημα μόλις πέντε ημερών, από τις αεροπορικές επιδρομές έχασαν την ζωή τους 250 άνθρωποι και περισσότεροι από 775 τραυματίστηκαν.

Τα φορτία με την ανθρωπιστική βοήθεια περιέχουν περίπου 1,8 τόνους ιατρικών και φαρμακευτικών προμηθειών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπως δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπός της στη Συρία, Ελίζαμπεθ Χοφ. Οι προμήθειες αυτές επαρκούν για 10.000 θεραπείες, μεταξύ αυτών αντιβιοτικά, θεραπείες αιμοκάθαρσης, ινσουλίνης, φάρμακα πρώτων βοηθειών, σετ εργαλείων για πνευμονία και νοσοκομειακά κρεβάτια.

Η Χοφ επισήμανε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με τους 700 και πλέον ασθενείς που αναμένουν να μεταφερθούν εκτός της Aνατολικής Γούτας κι ενώ τα ΗΕ έχουν ζητήσει εδώ και μήνες από την κυβέρνηση να τους επιτραπεί πρόσβαση.

Περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων παιδιά, έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή